eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma

Így alakulnak a Magyarország és Kína közötti kapcsolatok

A kormány több tagja tervezi, hogy az idei évben Kínába látogat, 2013 első félévében például Orbán Viktor miniszterelnök tervezett kínai útjához kapcsolódóan várhatóan az ázsiai országban ülésezik a magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság, és az eseményen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a bizottság társelnöke is részt vehet.

Martonyi János külügyminiszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselő kérdésére adott, a parlamenti honlapon fellelhető írásbeli válaszában kifejtette, a kormány elkötelezett a 2010-ben meghirdetett globális nyitás megvalósítása mellett, ennek keretében kiemelt figyelmet kap a keleti nyitás, amelynek fontos eleme a Magyarország és Kína közötti kapcsolatok bővítése. Hozzátette, a kétoldalú együttműködéshez elengedhetetlenek a személyes találkozók, konzultációk.

A Külügyminisztérium részéről januárban Prőhle Gergely, kétoldalú ügyekkel megbízott helyettes államtitkár látogat el Pekingbe és Sanghajba, valamint Takács Szabolcs globális ügyekért felelős helyettes államtitkár tárgyal Pekingben.

Kitért arra, hogy Vu Aj-jing kínai igazságügyi miniszter meghívta Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkárt, aki tervezi, hogy az igazságügyi rendszer és a mediációs tevékenység megismerése céljából az országba látogat. Ezen túl áprilisban rendezi meg Budapesten a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a magyar és kínai önkormányzatok partnerségi konferenciáját, amelyre magas rangú kínai tartományi és városi vezetőket várnak - jegyezte meg a külügyminiszter.

Úgy fogalmazott, a Belügyminisztérium - amelynek idei tervei között nem szerepel magas rangú miniszteri vagy állami vezetői látogatás Kínába - és az irányítása alatt működő szervek intenzív kapcsolatban állnak kínai partnereikkel, "bár azok nem pontos tervek, hanem inkább aktuális kínai igények szerint alakulnak".

A Honvédelmi Minisztériumban ugyan korábban felmerült a tárcavezető kínai látogatásának terve, de "az erősen csökkentett kétoldalú utazási keret" és más találkozók miatt erre várhatóan nem kerül sor - tájékoztatott Martonyi János.

Közölte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint Szócska Miklós államtitkár utazási tervei között szerepel Kína az év első felében.

A Vidékfejlesztési Minisztérium is több kínai utazást tervez idén: részt vesznek egyebek mellett a magyar-kínai mezőgazdasági munkacsoport soron következő ülésén, a 8. Kína-Közép Európa Mezőgazdasági és Kereskedelmi Együttműködési Fórumon, továbbá a 13. Kínai Nemzetközi Környezetvédelmi Kiállítás és Konferencia eseményein.

Matolcsy György ugyancsak Oláh Lajos kérdésére közölte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban Csizmadia Norbert, tervezéskoordinációért felelős államtitkár irányításával készítik elő Magyarország Kína-stratégiáját. A dokumentum első változata elkészült, ezt a kínai-magyar tanácsadó testület véleménye és javaslatai alapján átdolgozzák, és a stratégia szakmai egyeztetése várhatóan már az év elején elkezdődhet - fogalmazott.

Oláh Lajos érdeklődésére a nemzetgazdasági miniszter arról is beszámolt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) munkatársai folyamatosan egyeztetnek az egymilliárd eurós hitelkeret finanszírozási struktúrájának kialakításáról. Az MFB-nél folyamatos az érdeklődés kínai és magyar vállalatok részéről a hitelkeret igénybevételével kapcsolatban, a projektek szűrését végző kínai és magyar szakértőkből álló bizottság tagjainak kijelölése folyamatban van - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×