Így alakulnak a Magyarország és Kína közötti kapcsolatok

InfoRádió / MTI
2013. január 8. 13:19
A kormány több tagja tervezi, hogy az idei évben Kínába látogat, 2013 első félévében például Orbán Viktor miniszterelnök tervezett kínai útjához kapcsolódóan várhatóan az ázsiai országban ülésezik a magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság, és az eseményen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a bizottság társelnöke is részt vehet.

Martonyi János külügyminiszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselő kérdésére adott, a parlamenti honlapon fellelhető írásbeli válaszában kifejtette, a kormány elkötelezett a 2010-ben meghirdetett globális nyitás megvalósítása mellett, ennek keretében kiemelt figyelmet kap a keleti nyitás, amelynek fontos eleme a Magyarország és Kína közötti kapcsolatok bővítése. Hozzátette, a kétoldalú együttműködéshez elengedhetetlenek a személyes találkozók, konzultációk.

A Külügyminisztérium részéről januárban Prőhle Gergely, kétoldalú ügyekkel megbízott helyettes államtitkár látogat el Pekingbe és Sanghajba, valamint Takács Szabolcs globális ügyekért felelős helyettes államtitkár tárgyal Pekingben.

Kitért arra, hogy Vu Aj-jing kínai igazságügyi miniszter meghívta Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkárt, aki tervezi, hogy az igazságügyi rendszer és a mediációs tevékenység megismerése céljából az országba látogat. Ezen túl áprilisban rendezi meg Budapesten a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a magyar és kínai önkormányzatok partnerségi konferenciáját, amelyre magas rangú kínai tartományi és városi vezetőket várnak - jegyezte meg a külügyminiszter.

Úgy fogalmazott, a Belügyminisztérium - amelynek idei tervei között nem szerepel magas rangú miniszteri vagy állami vezetői látogatás Kínába - és az irányítása alatt működő szervek intenzív kapcsolatban állnak kínai partnereikkel, "bár azok nem pontos tervek, hanem inkább aktuális kínai igények szerint alakulnak".

A Honvédelmi Minisztériumban ugyan korábban felmerült a tárcavezető kínai látogatásának terve, de "az erősen csökkentett kétoldalú utazási keret" és más találkozók miatt erre várhatóan nem kerül sor - tájékoztatott Martonyi János.

Közölte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint Szócska Miklós államtitkár utazási tervei között szerepel Kína az év első felében.

A Vidékfejlesztési Minisztérium is több kínai utazást tervez idén: részt vesznek egyebek mellett a magyar-kínai mezőgazdasági munkacsoport soron következő ülésén, a 8. Kína-Közép Európa Mezőgazdasági és Kereskedelmi Együttműködési Fórumon, továbbá a 13. Kínai Nemzetközi Környezetvédelmi Kiállítás és Konferencia eseményein.

Matolcsy György ugyancsak Oláh Lajos kérdésére közölte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban Csizmadia Norbert, tervezéskoordinációért felelős államtitkár irányításával készítik elő Magyarország Kína-stratégiáját. A dokumentum első változata elkészült, ezt a kínai-magyar tanácsadó testület véleménye és javaslatai alapján átdolgozzák, és a stratégia szakmai egyeztetése várhatóan már az év elején elkezdődhet - fogalmazott.

Oláh Lajos érdeklődésére a nemzetgazdasági miniszter arról is beszámolt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) munkatársai folyamatosan egyeztetnek az egymilliárd eurós hitelkeret finanszírozási struktúrájának kialakításáról. Az MFB-nél folyamatos az érdeklődés kínai és magyar vállalatok részéről a hitelkeret igénybevételével kapcsolatban, a projektek szűrését végző kínai és magyar szakértőkből álló bizottság tagjainak kijelölése folyamatban van - tette hozzá.