Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tranzakciós illeték: vizsgálatot indít a pénzügyi jogok biztosa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyi jogok biztosa szerint valódi versenyhelyzetben nem fordulhatna elő, hogy a pénzintézetek a társadalmi közteherviselésből eredő plusz költségeiket ügyfeleikkel fizettetik meg. Doubravszky György vizsgálatot indít a bankolási költségek ügyében.

A biztost azért kereste meg az MTI, hogy megtudja, tervezi-e vizsgálni a tranzakciós illeték alkalmazásának, továbbhárításának gyakorlatát. Válaszában jelezte: "üdvözli a Magyar Bankszövetség főtitkárának őszinteségét", aki egy hétfő reggeli rádióműsorban kimondta, a bankok teljes egészében az ügyfelekre hárítják a tranzakciós illetéket.

Doubravszky György egyúttal közölte: vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a magyarországi bankolási költségek hogyan viszonyulnak az európai országokban az ügyfelek által fizetendő költségekhez.

A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte a vizsgálatról szóló bejelentést. Mint írták: minden magyar ember kölcsönös tehervállalást és etikus magatartást vár el a bankoktól, amelyek "extra bevétellel rendelkezve a Gyurcsány-Bajnai-kormányzás éveinek legnagyobb haszonélvezői között voltak".

A pénzintézetekre kivetett tranzakciós adót nekik kell megfizetniük, nem háríthatják át az emberekre, ahogyan azt a bankadó esetében sem tehették meg - hangsúlyozta a kormánypárti képviselőcsoport.

Közölték: a Fidesz - "ellentétben a balliberális kormányokkal, amelyek folyamatosan az embereket fejték meg" - továbbra is elkötelezett amellett, hogy az ország pénzügyi stabilitása érdekében azon szektorok hozzájárulását kérje a közös teherviseléshez, amelyek azt a legkisebb áldozat árán megtehetik "tetemes profitjuknak köszönhetően".