Húsáruk: vagy az árak emelkednek, vagy az áfa csökken?

Infostart
2013. január 5. 09:49
A húsárak emelését tartja szükségesnek egyaránt a Baromfi Terméktanács és a Hússzövetség elnöke. Egyre több termelő hagyja abba a állattenyésztést, mivel az alapanyag árak emelését nem tudták érvényesíteni a fogyasztói árakban. Az élelmiszerek áfájának uniós szintre való csökkentése oldaná a feszültséget az ágazatban.

A húsáruk drágulása várható, az árak emelése az érintett piaci szereplők szerint elkerülhetetlen, a megemelkedett költségeket a termelők és vállalkozások kénytelenek átvezetni a fogyasztói árakba.

Mind a baromfi, mind pedig a sertéshús esetében a magas takarmányárak miatt nőttek a termelők és a húst felvásárló vállalkozások költségei - mondta egybehangzóan a Hússzövetség és a Baromfi Terméktanács elnöke. A húsosokat képviselő Éder Tamás szerint nincs más megoldás, csak az áremelés.

Ez azonban nem könnyű, a fogyasztók nem tudnak, és nem is akarnak többet fizetni a húsért, az ágazati szereplők közül viszont egyre többen fogják vissza tevékenységüket, vagy fejezik be az állattenyésztést.

A baromfisokat képviselő Bárány László szerint oldaná a feszültséget, ha az alapvető élelmiszerek áfáját az uniós szintre csökkentenék.

Az ágazati adatok azt mutatják, hogy februárban és márciusban is csökkenni fog a levágható mennyiség, és a feldolgozók egy része is kénytelen lesz bezárni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást