eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Rogán: a rezsicsökkentéssel mérséklődik az infláció, nőnek a reálbérek

A rezsidíjcsökkentés pozitív gazdasági hatására, a mérséklődő inflációra és az ennek nyomán emelkedő reálbérekre hívta fel a figyelmet a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

"Minden, az ellenzéki oldalról terjesztett rémhírrel ellentétben" igenis érvényesülni fog a háztartásoknál a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés, amelynek pozitív makrogazdasági hatása is van - mondta Rogán Antal. Utóbbival kapcsolatban kiemelte az infláció csökkenését, amelynek eredményeképpen 2013-ban növekednek a reálkeresetek a versenyszférában, a nyugdíjasok pedig reálnyugdíj-emelkedésre számíthatnak.

Az inflációval összefüggésben a frakcióvezető idézte a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését, amely szerint a fogyasztóiár-index idei alakulása várhatóan 3,5 százalék lesz. A villamosenergia-, a távhő- és a földgázár csökkentésének köszönhetően 2013-ban az elmúlt hat év legalacsonyabb inflációja várható - jelezte erre reagálva.

Rámutatott továbbá, hogy a versenyszféra bruttó átlagkeresetének várhatóan 4,9 százalékos növekedése és a fogyasztóiár-index 3,5 százalékos emelkedése összevetve reálbér-növekedést mutat. Ugyanez a helyzet a nyugdíjaknál, amelyek 2013-ban 5,2 százalékkal nőnek, vagyis - a fogyasztóiár-index alakulásával együtt nézve - reálnyugdíj-emelkedéssel lehet számolni, amire hosszú évek óta nem volt példa Magyarországon - mondta Rogán Antal.

A rezsicsökkentés sikerességét a politikus azzal magyarázta, hogy a legtöbb energiaszolgáltató közzétette tarifáit, amelyekből az látszik, hogy idén a gáz- és az áramszolgáltatók lakossági ügyfeleinél érvényesül a tízszázalékos árcsökkentés.

A frakcióvezető - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz hasonlóan - nem kívánta kommentálni a Magyar Hírlap információját, amely szerint márciustól vagy legkésőbb áprilistól ismét tíz százalékkal csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei. Hozzátette ugyanakkor, hogy "a Fidesz-frakció nem fog ellenállni", ha a kormánynak lesznek további rezsicsökkentési tervei.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×