Király Júlia: Tőkeerős a magyar bankrendszer

Infostart
2012. november 9. 11:16
A Magyar Nemzeti Bank nem a kormánnyal, hanem a tartós hitelszűke veszélyére figyelmeztető Európai Unióval ért egyet Magyarország gazdasági kilátásait illetően - mondta az InfoRádióban a jegybank alelnöke.

Az Európai Bizottság szerint 2013-ban sem indul be a hitelezés Magyarországon, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonban úgy véli, jövőre már növekedés várható. A jegybank véleménye közelebb áll az unióéhoz, sőt, annál pesszimistább, hiszen azt jósolja, hogy erős a tartós hitelszűkének a veszélye a következő években - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Király Júlia hozzátette: a legnagyobb nehézség az, hogy megkérdőjeleződött a bankrendszer jövedelmezősége a gazdasági környezet bizonytalansága, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és a nem teljesítő hitelek miatt. Ezen kívül az egész Európai Unióban zajlik a bankok összehúzódása, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy recessziós környezetben vagyunk, amikor csökken a hitelkereslet.

A magyar bankrendszer nehézségeinek, nem működésének legfőbb oka nem is annyira a hitelkereslet hiánya, mint inkább a hitelkínálat korlátozottsága. Ez nem azért van, mert nincs a bankoknak elegendő tőkéjük. Ez egy tőkeerős bankrendszer, ami sokkokat is elviselne. Az egészséges működést a kiszámíthatatlan, bizonytalan jövőbeni gazdasági környezet akadályozza - emelte ki az alelnök.

Amíg nem lesz tartós kiegyezés a gazdaságpolitikai döntéshozók és a pénzügyi szektor között, addig nem lesz aktív, növekedést serkentő hitelezés Magyarországon - fűzte hozzá Király Júlia.