Ennyit keresünk a szlovákokhoz és a csehekhez képest!

InfoRádió / MTI
2012. október 30. 15:07
A szomszédos Szlovákiában 19, Csehországban pedig 34 százalékkal magasabb a havi bruttó átlagfizetés mint Magyarországon - derül ki a Workania.hu fizetési felméréséből. A részletekről Ficza Jánost, a portál szóvivőjét kérdezte az InfoRádió.

A Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu szerint az elmúlt egy évben Magyarországon a havi bruttó átlagfizetés 221.400 forint volt. A bérfelmérés szomszédos országokban elvégzett eredményei alapján a szlovák dolgozók átlagkeresete ennél 19 százalékkal, a cseheké pedig 34 százalékkal magasabb.

Csehországban ráadásul az összes iparágban magasabbak a bérek: a legnagyobb különbség az önkormányzatok területén mutatkozik, ahol átlagosan 35 százalékkal keresnek többet a dolgozók. Az egészségügyben 34, míg az oktatási intézményeknél 31 százalékkal magasabbak a bérek.

Szlovákiával összehasonlítva a legnagyobb lemaradás a faipar (23 százalék), a vendéglátóhelyek (21 százalék) valamint az önkormányzatok (21 százalék) területén mutatkozik, de az egészségügyi dolgozók is 20 százalékkal többre számíthatnak az északi szomszédnál.

A Fizetesek.hu eredményei alapján Magyarországon a telekommunikáció(377 ezer forint), az információs
technológiák(375 ezer forint), valamint a bankok és pénzintézetek (345 ezer forint) területén a legjobbak a keresetek.

A legalacsonyabb átlagfizetés hazánkban a textilipar (154 ezer forint), a vendéglátóhelyeknél (147 ezer forint), valamint a szociális munka (133 ezer forint) területén mutatkozik.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást