Szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett a fejlesztési miniszter

InfoRádió / MTI
2012. október 19. 20:01
A kormány munkaalapú gazdaság felépítésére törekszik, intézkedéseivel elsősorban a munkahelyek megőrzését, újak létesítését igyekszik elősegíteni, erről biztosította Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a szakszervezeti vezetőket, akikkel pénteken találkozott Budapesten a Liga Szakszervezetek székházában.

A találkozó, amelyen villamosenergia-ipari, közösségi közlekedési és vízügyi közszolgáltatási érdekképviseletek vezetőivel tárgyalt a miniszter és Fónagy János közösségi közlekedési kormánybiztos, a szakszervezetek kezdeményezésére jött létre - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A közlemény szerint Papp Zoltán, a Vasutasok Szakszervezetének és Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke kívánatosnak tartotta a MÁV-csoport átalakítását célzó, végleges stratégia kialakítását és következetes megvalósítását.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet elnöke a földi kiszolgáló cégek számának csökkentését sürgette, és a repülés biztonságának szem előtt tartását szorgalmazta.

A villamosenergia-iparban a kiszervezések anomáliáit említette a tárgyaláson Gál Rezső, az Egyesült Villamosenergia-ipari Szakszervezetei Szövetség elnöke.

Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke kifejtette, hogy a szakszervezet támogatja a víziközműtörvényben megjelenő integrációs törekvéseket, és sürgette a végrehajtási szabályok elfogadását.

Hoffmann Antal, a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet elnöke és Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke támogatja a Volán-társaságok átalakítását. Egyben kifejezték igényüket arra, hogy az érintett szakszervezeteket vonják be a folyamatba.

Németh Lászlóné elmondta, a közösségi közlekedés átalakításához források szükségesek, de a kormányzat nagy terheket örökölt. A minisztérium célul tűzte ki, hogy mind a vasúti, mind az autóbusz-közlekedés átalakítása konfliktusmentesen menjen végbe.

A légiközlekedést érintve reményét fejezte ki, hogy a munkavállalók tisztában vannak azzal, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtett az érintett vállalatok és munkahelyek megmentése érdekében.

Fónagy János azt emelte ki, hogy hagyományos üzemeltetésű autóbuszokat jelenleg nem lehet beszerezni uniós támogatással.