Tiltakozás ciános aranybánya engedélyezése ellen

InfoRádió / MTI
2012. szeptember 3. 15:41
Három romániai környezetvédő szervezet közös közleményben tiltakozik az ellen, hogy a temesvári regionális környezetvédelmi ügynökség - értesülésük szerint - kiadta az engedélyt a Déva melletti Felsőcsertésre (Certej) tervezett, cián-technológiájú aranybánya megnyitására - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Az erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen, a kanadai Eldorado Gold Corporation (EGC) készül aranybányát nyitni, amelynél a verespataki projekthez hasonlóan, nagy mennyiségű cián felhasználásával mosnák ki az aranyat az ércből.

A Független Környezetfejlesztési Központ, a verespataki Alburnus Maior Egyesület és a Re.Generation Egyesület az ellen tiltakozik, hogy tudomásuk szerint a cég kárrendezési biztosítékok nélkül kapott július ötödikén környezetvédelmi engedélyt, az állammal kötött koncessziós szerződése pedig - a verespatakihoz hasonlóan - titkos.

A környezetvédő szervezetek közleménye szerint a felsőcsertési bányaprojekt 456 hektáros terület foglalna el, 45 millió tonna ércet zúznának össze, hogy abból 16 éven keresztül, évi 1.653 tonna nátrium-cianid felhasználásával összesen mintegy 80 tonna aranyat mossanak ki. A verespataki tervekhez hasonlóan a cianidos, nehézfémekben gazdag zagyot egy 63 hektáros, nyílt ülepítőben tárolnák.

A zöldek értesülése szerint a fő befektető, a vancouveri tőzsdén jegyzett EGC Görögországban, Törökországban, Kínában és Braziliában is tevékenykedik. A cég állítólag 2011 decemberében vette át a European Goldfields-et, amelynek 80 százalékos részesedése van a Deva Gold SA-ban, míg a maradék 20 százalékot a az állami Minvest Deva birtokolja. A közlemény rámutat, hogy korábban a verespataki beruházó Rosia Montana Gold Corporationt (RMGC) és a Deva Gold SA-t ugyanaz a Frank Vasile Timis pénzelte, aki az RMGC-ben főrészvényes Gabriel Resources alapító-elnöke volt.

A környezetvédők azt is nehezményezik, hogy a temesvári regionális környezetvédelmi ügynökség a EGC-nek kiállított engedélyben állítólag jóváhagyta több mint száz hektár védett erdő kivágását és csaknem 30 millió köbméter víz kiszivattyúzását a Marosból.

A román környezetvédő szervezetek "a környezeti hatástanulmányok és régészeti értékmentés teljes hiányára, az emberi egészségre veszélyes anyagok használatára" hivatkozva közölték, feljogosítva érzik magukat, hogy az Európai Bizottsághoz forduljanak az ügyben.