eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

MNB: a lakosság és a vállalatok is csökkentik a devizaadósságukat

A háztartások hitelállománya 19,7 milliárd forinttal mérséklődött júliusban a forinthitelek 14,5 milliárd forintos tranzakciós növekményéből, illetve a devizahitelek 34,3 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódóan - jelentette pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A nem pénzügyi vállalatok devizahitel állománya 83,4 milliárd forinttal csökkent az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve.

A hitelintézetek összevont mérlegének júliusi adatai alapján készült összefoglalóból kiderül, hogy a változások egy része a késedelmes devizahitelek forintra váltására vezethető vissza, amelynek összege július folyamán megközelítőleg 2,4 milliárd forint volt. A forintra átváltott késedelmes devizahitelek 25 százalékát a hitelintézetek elengedték, így a forinthitelek tranzakcióját az említett konverzió megközelítőleg 1,8 milliárd forinttal növelte. A forinthitelek tranzakciós növekménye tartalmazza továbbá a gyűjtőszámla hitelek folyósítását is, e konstrukció hatása azonban még nem jelentős - fűzte hozzá jelentésében az MNB.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 8,9 milliárd forinttal csökkent, forintbetétekben 28,3 milliárd forint nettó betétkivonás, míg a devizabetétekben 19,4 milliárd forint nettó betételhelyezés történt.
A nem pénzügyi vállalatok forinthitel állománya 47,6 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 83,4 milliárd forinttal csökkent kizárólag a tranzakciókat figyelembe véve. A tranzakciók eredőjeként a vállaltok hitelállománya 36,1 milliárd forinttal mérséklődött a kötvényállomány minimális 0,3 milliárd forintnyi változását is számolva.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 105 milliárd forinttal nőtt, 51,1 milliárd forintbetét és 54 milliárd forint nettó devizabetét elhelyezés eredményeképp.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×