eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mit tartalmaz a Wekerle-terv?

Közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája címmel Wekerle Sándor egykori pénzügyminiszterről elnevezett tervét.

A 25 oldalas dokumentum szerint a válság után a növekedés súlypontja nyugatról keletre helyeződik át, ami esélyt nyújt a térségnek, ezért szorosabb gazdasági integráció és együttműködés szükséges. A nemzetgazdasági tárca anyaga azt vetíti előre, hogy 2020-ra a Kárpát-medencei gazdasági tér integrációja eléri a nyugat-európait.

A dokumentum szerint a Magyarországgal szomszédos országok - kivéve Ausztriát és Ukrajna Kárpátokon túli területeit - közel azonos fejlettségi szintén vannak és hasonló problémákkal küzdenek. A Wekerle-terv 2020-ra azzal számol, hogy a térség országai a nyugat-európai országok gazdasági szintjét elérik.

A terv fő stratégiai célként a kis- és közepes vállalkozások megerősítését tűzte ki, ami a munkahelyteremtés és az exportteljesítmény fokozását jelenti majd. Azaz képessé kell tenni ezeket a cégeket a külpiacokon való megjelenésre és helytállásra. Ennek érdekében két támogató cél határoztak meg, melyek minden területen megkönnyítik a vállalkozások közötti, határokon átívelő kapcsolatépítést: ilyen a térségi infrastruktúra összehangolása, valamint az egységes munkaerőpiac megteremtése.

A tervezet öt ágazatot jelöl meg lehetséges kitörési pontként: a jármű- és gépipart, az élelmiszer-gazdaságot, a turizmust és egészségipart, a zöldgazdaságot, valamint a kreatív ipart és infokommunikációt.

Csiki Gergely, a Portfolio.hu elemzője azt mondta: a dokumentum legkevésbé kifejtett része éppen az, hogy a célt milyen eszközökkel kívánja elérni a kormány.

A dokumentum megemlíti, hogy létre kellene hozni egy Kelet-közép-európai Növekedéskutató Intézetet, valamint egy Kelet-közép-európai Közlekedéstudományi Intézetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×