Együttműködési megállapodást kötött az IPOSZ és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 27. 19:19
Az ipartestületekbe tömörült mikro-, családi, kis- és középvállalkozások működésének javítása, a foglalkoztatás bővítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) - közölte az IPOSZ.

A szövetség tájékoztatása szerint a határozatlan időre szóló megállapodást Németh László, az IPOSZ elnöke, és Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója írta alá a napokban.

A megállapodásban rögzített közös vállalások kiterjednek a munkavédelemre, a foglalkoztatás jogi és fizikai biztonságára, a szakképzési rendszer fejlesztésére, a pályaorientációra, a foglalkoztatási célok elérésére, a tananyag-fejlesztésekre és a szakmai vizsgakövetelmények kidolgozására.

A két szervezet közös célja a hosszú távú együttműködés kialakítása, a megyékben működő ipartestületek és a hivatal megyei egységei közötti kapcsolat erősítése. Megfogalmazták azt a szándékot is, hogy járási szintre is kiterjesztik az együttműködést, felhasználva azt az adottságot, hogy az ipartestületek szinte minden járásban megtalálhatók - közölte az IPOSZ.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatallal együttműködve az IPOSZ részt vesz a jogszabályok, szakmai előírások előkészítésében, végrehajtásában, összegyűjti a foglalkoztatási jogsértéseket, javaslatot tesz a megoldásukra. A szövetség bekapcsolódik a foglalkoztatási célú adatgyűjtésbe és feldolgozásba, az alapképzésből kikerülők foglalkoztatási lehetőségeinek felkutatásába, a szakképzés munkaerő-piaci igényekhez igazolódó fejlesztésébe, a pályaorientáció keretébe, a kézműipari hiányszakmák népszerűsítésébe, a munkaerő-igény feltárásába, a foglalkoztatást segítő programok kidolgozásába, a tananyag-fejlesztésekbe - hangsúlyozza az IPOSZ közleményében.

A foglalkoztatási kultúra érdekében az IPOSZ megteremti tagjai számára a Nemzeti Munkaügyi Hivatal "Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért" programjához történő egyszerű és gyors csatlakozásának feltételeit - írja közleményében az IPOSZ.