Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hol a legolcsóbb a benzin a szomszéd országok közül?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mától drágább az üzemanyag, a benzin nyolc forinttal, a gázolaj hat forinttal kerül majd többe, így a 95-ös benzin átlagára 439 forintra, a gázolajé 435 forintra nő. Körképünkből kiderül, hogy a környező országokban olcsóbb az üzemanyag.

Mától a benzin 8 forinttal, a gázolaj 6 forinttal kerül majd többe. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője azt mondta: a magas olajár miatt a következő időszakban is a 410-450 forint közötti sávban lehet az üzemanyagok ára.

Az autósok egyébként 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Pletser Tamás, az ING elemzője az év végig magas olajárra számít, ami azt is jelenti, hogy Magyarországon sem várható az üzemanyagok árának csökkenése.

A benzin ára az idén április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter átlagosan 449 forint volt.

Olaszországban egyébként rekordot döntött a benzin ára: Itália egyes régióban, elsősorban Toscanában több mint két eurót, mintegy 560 forintot is elkérnek egy liter üzemanyagért.

Németországban szintén rekordszintre emelkedett a benzinár a hétvégén. A német autóklub hétfői adatai szerint a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti átlagára 1,6 euró volt, egyes helyeken meghaladta az 1,70 eurót, a mintegy 480 forintot.

A környező országokban szinte mindenhol alacsonyabb a benzin ára. A Holtankoljak.hu legutóbbi adatai szerint Ausztriában 417 forint, Szlovákiában 422, Szlovéniában 431, Szerbiában csak 379, Romániában kivételesen olcsó az üzemanyag, egy liter 95-ös benzint már 353 forintért is lehet kapni. Ukrajnában pedig még ennél is kevesebb, 300 forint körül van a benzin literenkénti ára.