Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NGM: az államháztartás júliusban 80,2 milliárd forint többlettel zárt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének többlete júliusban 80,2 milliárd forint volt, az első hét hónapban a pénzügyi mérleg deficitje 437,5 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 76 százalékának felel meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán a végleges adatokat a honlapján.

A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

Tavaly júliusban az államháztartás központi alrendszere - a Mol-részvénycsomag megvásárlása miatt - 459,9 milliárd forint hiánnyal zárt. A múlt év első hét hónapjában az államháztartás összesítve 1.494,5 milliárd forint deficitet mutatott, amely az éves módosított előirányzat 126,2 százalékának felelt meg.

A 2012. júliusi 80,2 milliárd forint összegű államháztartási mérlegtöbblet összetevői: a központi költségvetés 49,7 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 22,3 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok közel 8,2 milliárd forint szufficittel zártak.

Az NGM közlése szerint az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei 56,7 százalékos mérték jóval kedvezőbb a tavalyi 81,8 százaléknál.

A törvényi előirányzat 2012-re 576,2 milliárd forintban határozta meg az államháztartási hiányt.

Az ez évi központi költségvetés július havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 64 milliárd forinttal magasabb összeget mutattak. Az adóbevételek esetében a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget.

A központi költségvetés július havi kiadásai közel 446 milliárd maradtak el az elmúlt év azonos hónapjában számítottól. Az eltérés értékelésekor megemlítendő, hogy az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásoknál 2011. július hónapjában került sor a Mol részvénypakett megvásárlására.