Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen feltételekkel lehet támogatott lakáshitelt igényelni?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új építésű lakás esetén 30 milliós vételárig, használtnál 15 millióig lehet kérni a támogatott lakáshitelt - mondta az FHB Bank ügyvezető igazgatója. Árva András hozzátette: érdemes átgondolni azt is, hogy milyen forrásokat használnak még fel a vásárláshoz, hiszen a szocpol, a lakáskassza, de akár egy piaci lakáshitel is szóba jöhet az állami kamattámogatású hitel mellett.

Hétfőn elkezdődött az új állami kamattámogatású otthonteremtő hitel értékesítése az FHB Banknál - mondta az InfoRádiónak a pénzintézet ügyvezető igazgatója. Árva András hozzátette: új ingatlan építése vagy vásárlása esetén legfeljebb 10 millió forint lehet a hitelösszeg.

Kiemelte, hogy használt lakás vásárlására vagy korszerűsítésére is igényelhető, legfeljebb 6 millió forintos hitel.

Az új kamattámogatott hitel fizetéskönnyítő lehetőségekhez is felhasználható, ebben az esetben 7 és 10 millió forint közötti összeg igényelhető.

Arra a kérdésre, hogy milyen értékhatárig igényelhető a támogatott hitel, Árva András kifejtette, hogy új lakás vagy ház építésére, valamint vásárlásakor az építési költség vagy a vételár maximum 30 millió forint lehet, ebbe beleszámítandó az áfa, de nem kell számolni a telekárat, illetve a telekhányad értékét. Korszerűsítéskor az áfával együtt számítandó költségvetés legfeljebb 15 millió forint lehet. Használt lakás vásárlásakor szintén 15 millió forint a felső értékhatár.

Az FHB ügyvezető igazgatója kiemelte azt is, hogy a jogszabály szerint a kamattámogatott hitelt egyedülállók is kérhetik, nincs életkori határ sem, sőt egy másik meglévő ingatlan sem kizáró ok.

A hiánytalanul benyújtott kérelmekről 9 napon belül dönt az FHB. Az új lakás megvásárlására, illetve felépítésére, valamint a használt lakás vásárlására és korszerűsítésére nyújtott hiteleket 2014. december 31-ig lehet igényelni a jelen szabályozás szerint, a problémás ügyfelek számára elérhetőeknek pedig 2012. december 31. az igénylés határideje.

Hanganyag: Panulin Ildikó