Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kartelleztek a dinnyénél vagy sem?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság szerint Budai Gyula elismerte a dinnyekartellt. Az államtitkár ugyanakkor ma reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során, csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnyeértékesítést, és külföldről ne vásároljanak. Az MSZP úgy látja, a minimum 99 forintos kilónkénti árral a fogyasztók rosszul jártak.

Népszabadság szerint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára, Budai Gyula egy fórumon elismerte, hogy a magyar dinnyetermelők érdekében kartelleztek. Feltette a kérdést: mit tud tenni vele, a minisztériummal vagy a kormánnyal a Gazdasági Versenyhivatal?

Budai Gyula a Magyar Rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott, tulajdonképpen nincs szó kartellről, csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnyeértékesítést, és külföldről ne vásároljanak.

Hozzátette: a Gazdasági Versenyhivatal az ügyben nem vizsgálódik, a hivatal adatokat kért be az üzletláncoktól. Budai Gyula jelezte, hogy az üzletláncokkal történt megbeszélésen "árakról nem is volt szó".

Az államtitkár júliusban jelentette be, hogy sikerült megállapodni az üzletláncokkal is arról, hogy a szezon végén mennyi lehet a dinnye kilójának minimálára.

Ez az ár bruttó 99 forint kilónként. Több helyen nem tartott sokáig a 99 forintos dinnye.

A Gazdasági Versenyhivatal a sajtóból értesült arról, hogy feltehetően egyeztettek a dinnye áráról, de később piaci bejelentés és panasz is érkezett. A hivatal vizsgálódik, utána dönt. Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint az áruházláncoknak kedvezett a dinnyekartell.