eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Drasztikusan visszaesett a második negyedévben a Mol nettó eredménye

A Mol Nyrt. 0,7 milliárd forint nettó eredményt ér el a második negyedévben, szemben az első negyedévi 73,7 milliárd forinttal, illetve az egy évvel korábbi 54 milliárd forinttal - közölte a társaság kedden gyorsjelentésében a honlapján.

A Portoflio.hu által megkérdezett elemzők a második negyedévre átlagosan 23,05 milliárd forint nettó profitot vártak, s azt jelezték előre, hogy a viszonylag jó külső környezet ellenére a Mol feldolgozás-kereskedelem (downstream) szegmensében visszaesés lesz a készletátértékelés negatív hatásai miatt, illetve a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág rosszabbul teljesít a csökkenő kitermelési szintek és olajár negatív hatásai miatt.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint az első félévben a nettó profit 74,4 milliárd forint volt, majdnem a fele a tavalyinak. Az árbevétel az első félévben 2.667,4 milliárd forint volt, 8 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. Az idei első és második negyedév bevétele lényegében nem tért el egymástól.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a cég elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: az európai gazdasági válság és az arab világban zajló politikai változások erőteljesen befolyásolták a cég teljesítményét, miközben céljaik megvalósítása érdekében a csoport átalakítása tovább folytatódott.

A társaság kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti eredménye (EBITDA) 2012 első félévében 269 milliárd forintot ért el, ami 24 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakától. A visszaesés egyik fő oka a szíriai bevételek teljes kiesése 2012-ben, ami még 43 milliárd forintot tett ki 2011 első félévében. Másrészt a downstream üzletág veszteséget könyvelt el készletein és devizás tételein is, ellentétben az előző évben realizált nyereséggel. Ez a hatás 60 milliárd forintot magyaráz a cég szerint az EBITDA értékek közötti különbségből.

Az upstream üzletágban további negatív hatással volt az eredményre az is, hogy alacsonyabb volt a szénhidrogén-termelés, illetve a magyar és a horvát földgázár-szabályozás sem kedvező. Mindezeket csak részben ellensúlyozta a magasabb szénhidrogénár és a devizaárfolyamok kedvező alakulása a gyorsjelentés szerint.

A downstream üzletág újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" üzleti eredményét a nyomott regionális kereslet és a különösen kedvezőtlen petrolkémiai környezet határozta meg. Ezeket a hatásokat csak mérsékelni tudta a feldolgozás és kereskedelem üzletágban valamelyest javuló működési környezet, illetve a menedzsmentnek a hatékonyság javítását és kedvezőbb finomítói termékkihozatalt célzó erőfeszítései.

A jelentés szerint a Mol 151 milliárd forint működési cash-flowt realizált az első hat hónapban, ami 29 százalékkal magasabb az előző évihez képest, tovább erősítve a csoport pénzügyi pozícióját.

A beruházások és befektetések értéke 103 milliárd forint volt 2012 első hat hónapjában, ami 9 százalékkal magasabb, mint az előző évben. A beruházások az upstream szegmensben a kelet-közép-európai régióra, Oroszországra és Irak kurdisztáni régiójára, míg a downstream szegmensben elsősorban a karbantartási munkálatokra irányultak.

A gyorsjelentés szerint a motorüzemanyag fogyasztás tovább csökkent a kelet-közép-európai régióban a romló gazdasági kilátások és a magas üzemanyag árak miatt: a romló kilátások elsősorban a dízel értékesítésre hatottak negatívan, a magas ár pedig a benzin keresletére gyakorolt negatív hatást. A csoport kiskereskedelmi értékesítése összességében 4 százalékkal esett vissza az első félévben a bázishoz képest. Magyarországon például 6,3 százalékkal kevesebb benzint és gázolajat adott el a Mol, mint egy évvel korábban.

Az első félévben az egy részvényre jutó eredmény 847 forint volt, ami a fele az egy évvel korábbinak. Az eredményt jelentősen befolyásolta, hogy a második negyedévben csak 8 forint jutott egy részvényre, szemben az első negyedévi 840 forinttal, illetve a tavalyi második negyedévi 618 forinttal.

A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír hétfői záró ára 16.800 forint volt, az elmúlt egy évben pedig 20.600 és 13.760 forint között mozgott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×