eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mennyien választják az árfolyamgátat?

Becslések szerint a jogosultaknak kevesebb, mint öt százaléka élt eddig az árfolyamgát lehetőségével. A szakértők várakozásai alapján azonban ősszel jóval többen szerződhetnek.

Június végéig több mint 27 252 ügyfél lépett be az árfolyamgát rendszerébe - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb statisztikájából.

Binder Istvánt, a hatóság szóvivőjét az InfoRádiónak azt mondta: úgy gondolják, hogy a különböző állami programokba, amelyek közül a legnagyobb hatása az árfolyamrögzítő programnak lesz, az érintett ügyfelek 70-90 százaléka be fog lépni. Ezen belül is a legnagyobb - akár 45-58 százalékos - arányban az árfolyamrögzítő programba fognak belépni az ügyfelek. Vélhetően az év második felében a csatlakozások száma jelentősen bővülni fog - tette hozzá.

A Portfolio.hu becslése szerint azonban a 27 ezer szerződő még csak a jogosultak 4,4 százaléka. Ákos Tamás, a Budapest Bank lakossági üzletág-vezetője - a pénzintézet nemrég zárult felmérésére hivatkozva - úgy vélte, sokan még mérlegelik a belépés lehetőségét.

Mint mondta, részben a nyári szabadságok miatt nem magas a szám, de arra számít, hogy az ősztől fel fog gyorsulni a folyamat. "Az is lehet, hogy még mérlegelik az emberek, pontosan mik az előnyei-hátrányai ennek a konstrukciónak. A kutatásból az is világosan kiderül, hogy körülbelül 40 százalék nem ismeri jól még a konstrukciót, és 60 százalék van azzal tisztában, hogy az 5 év múlva várhatóan egy megemelkedett törlesztőrészletet fog jelenteni" - fogalmazott.

A megkérdezettek legtöbbje azért élt az árfolyamgát lehetőségével, mert túlságosan megterhelőnek érezte a megemelkedett törlesztőrészletek fizetését. Kétharmaduk pedig biztonsági tartalékként, vagy későbbi hiteltörlesztésre félreteszi az így felszabaduló pénzt - tette hozzá Ákos Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×