Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyien választják az árfolyamgátat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Becslések szerint a jogosultaknak kevesebb, mint öt százaléka élt eddig az árfolyamgát lehetőségével. A szakértők várakozásai alapján azonban ősszel jóval többen szerződhetnek.

Június végéig több mint 27 252 ügyfél lépett be az árfolyamgát rendszerébe - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb statisztikájából.

Binder Istvánt, a hatóság szóvivőjét az InfoRádiónak azt mondta: úgy gondolják, hogy a különböző állami programokba, amelyek közül a legnagyobb hatása az árfolyamrögzítő programnak lesz, az érintett ügyfelek 70-90 százaléka be fog lépni. Ezen belül is a legnagyobb - akár 45-58 százalékos - arányban az árfolyamrögzítő programba fognak belépni az ügyfelek. Vélhetően az év második felében a csatlakozások száma jelentősen bővülni fog - tette hozzá.

A Portfolio.hu becslése szerint azonban a 27 ezer szerződő még csak a jogosultak 4,4 százaléka. Ákos Tamás, a Budapest Bank lakossági üzletág-vezetője - a pénzintézet nemrég zárult felmérésére hivatkozva - úgy vélte, sokan még mérlegelik a belépés lehetőségét.

Mint mondta, részben a nyári szabadságok miatt nem magas a szám, de arra számít, hogy az ősztől fel fog gyorsulni a folyamat. "Az is lehet, hogy még mérlegelik az emberek, pontosan mik az előnyei-hátrányai ennek a konstrukciónak. A kutatásból az is világosan kiderül, hogy körülbelül 40 százalék nem ismeri jól még a konstrukciót, és 60 százalék van azzal tisztában, hogy az 5 év múlva várhatóan egy megemelkedett törlesztőrészletet fog jelenteni" - fogalmazott.

A megkérdezettek legtöbbje azért élt az árfolyamgát lehetőségével, mert túlságosan megterhelőnek érezte a megemelkedett törlesztőrészletek fizetését. Kétharmaduk pedig biztonsági tartalékként, vagy későbbi hiteltörlesztésre félreteszi az így felszabaduló pénzt - tette hozzá Ákos Tamás.