eur:
394.83
usd:
370.34
bux:
65265.51
2024. április 19. péntek Emma

Draghi: Az EKB kész felújítani a kötvényvásárlásokat

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön utalt rá, hogy az EKB kész felújítani a kötvényvásárlásokat a másodlagos piacon, hogy csökkentse a nehéz pénzügyi helyzetben lévő országok "kivételesen magas" finanszírozási költségeit.

"Az EKB ... nyílt piaci műveleteket fog végrehajtani, a céljai eléréséhez szükséges méretekben" - mondta Mario Draghi az EKB kormányzótanácsának ülése után tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki. Az ülésen változatlanul 0,75 százalékon hagyták az alapkamatot.

Az euróövezet jegybankjának elnöke sürgette a kormányokat, hogy aktivizálják az euróövezeti mentőlapokat, az EFSF-et és az ESM-et, hogy szigorú feltételekkel vásároljanak államkötvényeket.

A bankelnök nyilatkozata csalódást okozott a piacokon, mindenekelőtt azért, mert időben nem határozta meg pontosan, hogy mikor fog beavatkozni az EKB az állampapírpiacon. A befektetők gyors és erőteljes intervencióra számítottak, azt követően, hogy Draghi a közelmúltban kijelentette: az EKB mandátumának keretein belül bármit megtesz, hogy megóvja az összeomlástól az euróövezetet.

A felfokozott várakozások után a tőzsdék reakciója heves volt, a részvényárfolyamok estek, az euró 1,24-ről 1,2250 dollárra gyengült, az olasz és spanyol állampapírok hozama emelkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×