Bendzsel: Nem innovatívak a magyar vállalkozások

Infostart
2012. július 4. 08:16
Az osztrákoknál tapasztalható 20 százalékhoz képest a magyar cégek kevesebb, mint öt százaléka mondható innovatívnak - mondta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Bendzsel Miklós beszélt arról is, hogy korábban hiányoztak azok a befektetők, akik érdemi tőkét fektettek magyar ötletek hasznosításába. Mára ez a helyzet valamelyest megváltozott.

"230-240 ezer vállalkozás jellemzi a magyar gazdaságot, és három-négy százalékuknál több nem számít innovatívnak" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bendzsel Miklós.

Mint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta, ezt annak alapján mérik, hogy az utolsó két-három évben, önerőből hajtottak-e végre technológiai vagy szervezési innovációt, és a termékpalettájuk mennyiben bővült.

Közben az innovatív cégek aránya Ausztriában több mint 20, Dániában és Hollandiában 40, Írországban 42-43 százalék - tette hozzá. Magyarországon azt kellene célnak kitűzni, hogy az innovatív cégek száma kétévente megduplázódjon. Ehhez intenzív motivációs rendszer, adóösztönzők, stabil szabályozás, illetve vállalkozói döntéshozatali kultúra szükséges - vélekedett.

Korábban hiányoztak azok a kockázati tőke befektetők, akik érdemi pénzt fektettek magyar ötletek hasznosításába, mára azonban ez a helyzet valamelyest megváltozott - mondta Bendzsel Miklós. A magyar bankszféra már "vadászik" komolyabb befektetési esélyt mutató ötletekre.

A kockázati tőke szabályozás azonban még mindig messze nem olyan "áramvonalas", amilyennek lenni kéne - tette hozzá.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd