A vízparti szállodák járnak a legjobban a kánikulában

Infostart
2012. július 4. 17:37
A tavalyinál jobb nyári szezonra számítanak ugyan a hazai szállodák, de a forgalom még 2011-ben is csak a 2007-es év szintjének felelt meg - mondta el a Szállodaszövetség főtitkára. Kovács István szerint rövidülnek az utazások, és a turisták leginkább a három- és négycsillagos szállodákat keresik.

Még nincsenek fix számok arra vonatkozóan, hogy az elmúlt napok időjárása hogyan befolyásolta a belföldi turizmust - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodaszövetség főtitkára.

Kovács István hozzátette: az idei első négy hónapban növekedés volt tapasztalható a múlt évhez képest, és a vendégéjszakák száma közel 4,5 százalékkal nőtt. Feltételezése szerint a mostani nagy meleg megdobta a keresletet, főleg a vízparti szállodáknál. 

Kovács István azonban hangsúlyozta, a turizmust rendkívül súlyosan érintette a pénzügyi válság. A mélypont 2010 volt, és bár a tavalyi eredmények már javuló tendenciát mutattak, még mindig csak a 2007-es szintnek feleltek meg, vagyis a válságból még eltart a kilábalás.

A főtitkár elmondta azt is, a nemzetközi tendencia az, hogy aki megteheti, többször utazik, de rövidebb időre. Magyarországra az a jellemző, hogy nem olyan sokszor utaznak, és sokan keresik a három-négycsillagos szállodákat.

Hanganyag: Kaputa Júlia és Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vágó Ágnes, a Balatontourist Zrt. PR-vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség fõtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást