Több mint 140 milliárd forinttal tartoznak az energiafogyasztók

Infostart
2012. június 14. 12:59
Jelentős mértékű díjhátralékkal rendelkeznek a hazai fogyasztók, derül ki a fejlesztési miniszter képviselői kérdésre benyújtott írásos válaszából. Németh Lászlóné tájékoztató jellegű adatokat közölve arról számolt be, hogy mintegy 3 millió kifizetetlen energiaszámla van az országban, amelyek összértéke meghaladja a 140 milliárd forintot.

Az Országgyűlés honlapján közölt válasz szerint a Magyar Energia Hivatal május 31-ei adatsorára alapozva elmondható, hogy több mint 3 millió kifizetetlen energiaszámla van az országban. Az adatok tájékoztató jellegűek, mert a nem egységes nyilvántartásokból adódóan halmozódást tartalmazhatnak.

A legtöbb elmaradás a villanyszámlák esetében mutatható ki, 1,7 millió darab, míg a kifizetetlen gázszámlák száma is megközelíti az egymilliót (986 ezer). A távhőszolgáltatás esetében 316 ezer kifizetetlen számlát tartanak nyilván. Darabszám alapján a tartozások fele 30 napon belüli, azonban közel félmillióra tehető az éven túli tartozások száma is.

A tartozások összértéke 143 milliárd forint, amelyből a gáz 70, az áram 46,5 és míg a távhő 26 milliárd forintot tett tesz ki. Az össztartozás tekintetében a 30 napon belül elmaradás értéke 48,3 milliárd forint, míg az egy évnél hosszabb elmaradások 36,8 milliárd forintot tesznek ki.

A villamos energia szolgáltatásból összesen 40 ezer fogyasztót zártak ki, amelyekből közel 37 ezer fogyasztó lakossági státuszban vételezett. Földgáz-szolgáltatásból összesen 115 ezer fogyasztót kapcsoltak ki, amelyek közül kb. 102 ezer volt lakossági.