Írország újabb hitelrészletet kap az IMF-től

InfoRádió / MTI
2012. június 14. 06:20
Újabb hitelrészletet tett szabaddá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Írország számára. Dublin további 1,4 milliárd eurót kap.

Írország az akkori bankválság leküzdése érdekében 2010-ben összesen 85 milliárd eurós pénzügyi támogatásban részesült az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A 85 milliárdból az IMF részesedése 23,5 milliárdot tett ki, ebből a szerdán szabaddá tett részlettel együtt a valutaalap eddig 18,2 milliárd eurót juttatott Írországnak.

Az újabb hitelrészletet bejelentve az IMF elismerően foglalt állást az ír szanálási program megvalósulásáról. Úgy értékelte, hogy a nemzetközi hiteltámogatás fejében vállalt, három éves program megvalósítása a tartós európai válság ellenére töretlen. A szervezet annak a nézetnek adott hangot, hogy a vállalt kötelezettségekből fakadó kihívások ellenére az ír kormány, illetve a lakosság elkötelezett a reformok mellett.

Írországban, a közelmúltban rendeztek népszavazást az Európai Unió szigorú költségvetési fegyelmet, illetve takarékosságot előirányzó fiskális paktumáról. A paktum váratlanul nagy, több mint 60 százalékos támogatást kapott.

Az elmúlt hét végén a dublini kormány bejelentette: Írország újra akarja tárgyalni a 2010 novemberében kapott nemzetközi pénzügyi mentőcsomag feltételeit. Elvárja ugyanis, hogy azonos bánásmódban részesüljön Spanyolországgal, amelynek megsegítéséről a napokban döntöttek az euróövezeti pénzügyminiszterek.