Miért kell minél előbb megállapodni az IMF-fel?

Infostart
2012. június 7. 17:53
Bár Magyarország 2013 első félévéig finanszírozható a mostani állapotok szerint, túl nagy a külső kockázat, ezért lenne szükséges minél előbb megkötni az IMF-EU megállapodást - mondta a Takarékbank elemzője. Suppan Gergely szerint ha nem sikerül a megállapodást, akkor magas kamatokkal kell finanszírozni az államadósságot.

Ha nem fordul fel a világ, vagyis nem fulladnak tragédiába a görög választások, vagy nem eszkalálódik tovább az adósságválság, akkor számíthatunk arra, hogy IMF-védőháló nélkül is kihúzza Magyarország akár 2013 második negyedévéig - mondta az InfoRádiónak a Takarékbank elemzője. Suppan Gergely szerint így nem kell azzal számolni, hogy leáll a forintállampapír kibocsátási folyamat.

Ha nem sikerül a megállapodás az IMF-fel, akkor magas kamatokkal kell finanszírozni az államadósságot, ez pedig havi szinten 8-10 milliárdnyi többletterhet is jelenthet - emelte ki.

Suppan Gergely szerint védőháló nélkül azt nehezen vészelné át az ország, ha beütne a nemzetközi krach. Ez esetben a forint árfolyama jelentősen gyengülhet, drágulhat a források szerzése. Védőháló nélkül a külső hatásokra sokkal érzékenyebben reagálhatunk - hangsúlyozta az elemző.

A GDP-növekedés a vártnál gyengébben alakul, ezért kényszerből volt szükség az új adók bevezetésére - vélekedett Suppan Gergely, aki elismerte, hogy a növekedést hátráltatja mindegyik adónem.

A költségvetés fenntarthatóságát célozza meg a kormány ezekkel a lépésekkel, és ha elindulna egy kilábalási folyamat a gazdaságban, akkor már nem lesz szükség újabb megszorításokra - fejtette ki.

Suppan Gergely közölte: arra számítanak, hogy jövőre pozitívba fordul a növekedés, mert jobb lesz a külső kereslet és januártól az új autógyár kapacitása hozzájárulhat a növekedés dinamizálásához.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást