Brutális erővel gyengíti a frankot a svájci jegybank

Infostart
2012. június 7. 10:43
Áprilisról május végére történelmi csúcsra ugrott a svájci jegybank devizatartalékainak összege - közölte az előzetes adatot ma reggel az intézmény. Ez a hatalmas változás azzal függ össze, hogy az ötödik hónapban nagyon komoly frankgyengítő (devizavásárlási) intervenciókat hajtott végre, hogy megvédje a tavaly szeptemberben bevezetett 1,20-as árfolyamküszöböt az euróval szemben.

A svájci jegybank friss adatai szerint a kissé felfelé módosított április végi 237,6 milliárdról május végére 303,8 milliárd frankra ugrottak a devizatartalékok, miközben a hónap során az EU/CHF jegyzések számos alkalommal igen közel süllyedtek az 1,20-as szinthez.

Ettől a jelek szerint a jegybank csak saját aktív beavatkozásával tudta "távol tartani" az árfolyamot.

Április után májusban nem történt meg, hogy a legfontosabb devizakereskedési rendszerekben megsértették volna az árfolyamküszöböt. Május végén egy napos frankesést váltottak ki azok a piaci szóbeszédek, hogy akár különadót is kivethet Svájc a nagy összegű külföldi betétekre.

A devizatartalék hatalmas ugrása egyrészt jól jelzi azt az iszonyatos felértékelődési nyomást, ami a frankra nehezedik az eurózóna adósságválságának mélyülése miatt. Másrészt arra is rámutat, hogy a jegybank valóban nagyon komolyan gondolja az árfolyamküszöb megvédését, és hajlandó korlátlan mértékben beavatkozni a devizapiacokon a frank erősödésének feltartóztatására (ha a gyengülést ilyen eurózónabeli piaci környezet mellett úgysem tudja elérni).

Utoljára tavaly nyáron, a frank féktelennek tűnő szárnyalása idején volt hasonlóan intenzív a svájci jegybanki tartalék-emelkedés az intervenciók miatt.

A svájci jegybank (egyelőre) erős elkötelezettsége részben nyugtató hír a magyarországi devizahiteleseknek is, hiszen így a frank/forint árfolyamra így "csak" a forint mozgása hat. A forint elmúlt hetekben mutatott mélyrepülése összességében oda vezetett, hogy a jegyzések a 250 körüli magasságban járnak.