Stagnálhatnak az üzemanyagárak

Infostart
2012. június 3. 15:51
Komolyabb csökkenést mutatott a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésára a hét folyamán, ahogy a nemzetközi hangulat negatívra fordult az európai adósságválság és a globális gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek közepette. Árcsökkenésre mégsem lehet számítani a jövő héten a hazai kutakon, mivel a forint is jelentősen gyengült - írja a Portfolio.hu.

Az elmúlt héten a befektetői hangulaton nemcsak a görög adósságproblémák rontottak, de Spanyolország helyzete is a figyelem középpontjába került a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Bankia mentése kapcsán. Emellett az Egyesült Államokból is sorra érzetek a vártnál rosszabb makroadatok és a kínai adatok is a gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmeket erősítették. A gyengülő kockázatvállalási hajlandóság az olaj piacán is éreztette hatásait, az olaj árfolyama májusban a legnagyobb esést szenvedte el 2008 decembere óta.

A heti átlagos jegyzésár a benzin esetén 2,9 százalékkal került lejjebb, a gázolajnál pedig 2,7 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

A negatív befektetői hangulat azonban nem kedvezett a forintnak, a hazai fizetőeszköz a hét elején még viszonylag jól tartotta magát, csütörtökön és pénteken azonban komolyabb gyengülési hullám vette kezdetét. Ennek eredményeként forintban mérve a benzin 1,2 százalékos, a gázolaj pedig 1,1 százalékos csökkenést mutatott.

Bár a benzin és a gázolaj esetén is jelentősebb csökkenést lehetett látni a tőzsdei jegyzésárakban, azonban a kedvezőtlen nemzetközi hangulat közepette ezzel egyidőben a forint is gyengült a dollárral szemben, ami szinte teljesen ellentételezte a nyersanyagárak csökkenését. Ennek eredményeként pedig valószínűleg nem változnak jövő héten az üzemanyagárak a hazai kutakon.