Többheti csúcson a magyar törlesztéskockázat-biztosítási árazás

InfoRádió / MTI
2012. május 31. 17:53
Több mint egyhavi csúcson zárta májust a londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, elsősorban az euróövezeti adósságválsággal - főleg a spanyolországi helyzettel - kapcsolatos kiújuló piaci félelmek miatt.

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki késői jegyzésben 609 bázispont környékén mozgott az előző esti 607,5 bázispontos záró után.

A magyar CDS-kontraktusok legutóbb április 23-án jártak a 600 bázispontos sávban.

Május elején még 500 bázispont alatti magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon. A magyar CDS-tranzakciók azóta folyamatosan drágulnak, követve az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos piaci hangulat romlását és a valutauniós tagországok ugyancsak emelkedő CDS-árfolyamait.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 609 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, vagyis a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama a hónap eleje óta több mint 100 ezer euróval emelkedett.