Javított Magyarország a versenyképességi rangsorban

Infostart
2012. május 31. 09:09
Hongkong és az Egyesült Államok a két legversenyképesebb ország a svájci IMD 2012-es rangsorában, a harmadik ezúttal nem Szingapúr, hanem Svájc lett. Magyarország az 59 ország közül a 45. az idei rangsorban, két hellyel került előrébb a tavalyihoz képest, de 2010-ben még a 42. volt.

A legversenyképesebbnek bizonyult európai országok közt találjuk Svájcot (3.), Svédországot (5.) és Németországot (9.) - írja közleményében az IMD rangsorának elkészítésében közreműködő ICEG European Center. Ezek az országok többek között arról nevezetesek, hogy valamennyien export-orientált gazdaságok, mi több, a költségvetési fegyelem példamutató megtestesítői. Eközben Írország (20.) négy helyet, Izland (26.) öt helyet és Olaszország (40.) két helyet javított a pozícióján.

A 2012. évi Versenyképességi Évkönyv egyik fontos üzenete, hogy már a feltörekvő gazdaságok sem tűnnek rezisztensnek a válságra - írja az ICEG. Kína (23.), India (35.) és Brazília (46.) egyaránt visszacsúsztak az 59 országot felsorakoztató rangsorban; Oroszország (48.) ezzel szemben egy helyezést javított a 2011-es Évkönyvben szereplő pozícióján.

Ehhez kapcsolódóan az is szembetűnő, hogy Hongkongon (1.), Malajzián (14.) és a Koreai Köztársaságon (22.) kívül valamennyi ázsiai gazdaság visszaesett a rangsorban. Latin-Amerika szintén nehezebb évet tudhat maga mögött, hiszen Mexikó (37.) kivételével minden ország lejjebb került tavalyi pozíciójához képest.

Magyarország pozíciója a tavalyihoz képest javult, 45. helyen van a 2011-es 47. hely után, ugyanakkor 2010-ben még a 42. volt.

Az IMD Versenyképességi Évkönyve négy dimenzióba sorolt 329 kritérium szerint veszi szemügyre a gazdaságok aktuális állapotát, és állítja rangsorba őket. E négy dimenzió: gazdasági teljesítmény, kormányzati hatékonyság, üzleti hatékonyság, valamint az infrastruktúra dimenziója. Magyarország esetében a vizsgált négy dimenzió közül háromban mutatkozott javulás a 2012. évi kiadványban.

A legjelentősebb javulás a gazdasági teljesítmény dimenziójában mutatkozott, a 2011. évi relatív rangsorbeli 44. pozíciójáról a 2012. évi kiadásban a 35. helyre javult, amelyet elsősorban a kereskedelem és a nemzetközi tőkebefektetések látványos regenerálódása fűtött.

A kormányzati hatékonyság terén egy hellyel lépett hazánk előrébb, 52. helyről az 51. helyre került. A javulás mögött az államháztartás relatív javulása látható (2011. évi 51. helyről a 45. helyre került). A kormányzati hatékonyságot megragadni igyekvő alindexek - amelyek vállalatvezetők kérdőíves felmérésének eredményeit is bekapcsolják - azonban óvatosságra intenek, hiszen romlásról árulkodnak - írja az ICEG. A bizalmatlanság meghatározóvá vált, valamint az elért eredmények fönntarthatóságát is kérdésesnek tartják a vállalatvezetők.

Az üzleti hatékonyság kapcsán a 2012-es Évkönyv egy helynyi javulásról számol be (49). Az infrastruktúra területén hazánk továbbra is őrzi 35. helyét a tekintett 59 ország esetében.