eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem lesz külföldi tartós tej és trappista a szupermarketekben?

A nagy áruházláncok képviselői ígéretet tettek arra, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról - tudatta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium. Vámos György, az országos kereskedelmi szövetség főtitkára szerint ilyen ígéret nem hangzott el.

Másodszor találkozott a magyarországi tejtermelők és tejfeldolgozók képviselőivel márciusi kinevezése óta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten - közölte VM a találkozót követően.

Budai Gyula a megbeszélésen beszámolt arról, hogy a legutóbbi egyeztetésüket követően a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyalt, akik ígéretet tettek arra, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról.

A tejtermelők a megbeszélésen elmondták, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta nem kezelték problémájukat súlyának megfelelően, ezért is kerültek nehéz helyzetbe az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt.

A megbeszélésnek külön is aktualitást adott, hogy az Országgyűlés éppen az egyeztetés napján folytatta le a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosítására vonatkozó indítvány általános vitáját. (A törvénymódosítás tervezett hatályba lépésének időpontja július elseje.)

A megbeszélésen az államtitkár emlékeztetett arra: a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető például, hogy azonos termékek esetén más-más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi árunál.

Budai Gyula leszögezte, hogy a továbbiakban is szorgalmazza a tejpiaci szereplőkkel való rendszeres megbeszéléseket. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb szempont a belföldi piac védelme. Az államtitkár még ezen a héten, pénteken a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyal ugyanebben a témában.

A tárgyaláson résztvevők megegyeztek abban, hogy a Tej Terméktanács folyamatosan figyelemmel kíséri az áruházláncokkal létrejött megállapodásban foglaltak teljesülését és naprakész információkkal szolgál a szaktárcának - olvasható a közleményben.

Nem ezt ígérték

Nem ígérték meg a nagy áruházláncok, hogy leveszik a polcokról a külföldi ultapasztőrözött tejet és trappista sajtot - mondta az InfoRádiónak az országos kereskedelmi szövetség főtitkára.

Vámos György hozzátette: az áruházláncok vállalták, hogy segítik a magyar termékek piacra jutását. A héten még egyeztetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×