Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan javíthat Magyarország a róla kialakult képen?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kormány tartja a hiánycélt, azonban ezt a nemzetközi befektetőkben még jó kommunikációval tudatosítani kell - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese.

Ha Görögországban probléma van, akkor gyengül az euró és gyengül a forint is. A forint azonban ilyenkor paradox módon az euróhoz képest is gyengül - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese.

"Magyarországot sajnálatos módon az úgynevezett sérülékeny gazdaságok közé sorolják, amelynek olyanok a gazdasági mutatói, hogy különösen kitett egy ilyen válsághelyzetnek. Ez nem teljesen van így, mert Magyarország számos gazdasági mutatója sokkal jobb, mint amilyennek összességében tekintik. Most olyan a közhangulat, hogy Magyarországra ilyenkor azt mondják, hogy félig üres a pohár, nem azt mondják, hogy félig teli. Ezen kellene változtatnunk" - mondta Borbély László András.

Szerinte az, hogy Magyarország tartja a hiánycélt, még nem ment át eléggé a nemzetközi köztudatba.

"Tényszerűen tartotta a célokat a magyar kormány. Viszont az előrejelzésekben - legalábbis eddig - például, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap vitatta a magyar költségvetési és adóssági számokat. Most fordult elő az a helyzet, hogy az Európai Unió elfogadta a magyar költségvetésre vonatkozó számokat" - magyarázta.

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese elmondta: a kormány szívós munkával és nagyon megfontolt kommunikációval javíthat a Magyarországról kialakult képen.

"Most jelentős változás következett be Magyarország és az Unió kapcsolatában. Elfogadták, hogy a megfelelő intézkedéseket megtette, illetve meg fogja tenni Magyarország. Újdonság az is, hogy azt mondják: a költségvetési prognózisaink jók. A magyar kormány tartja az ígéreteit, és mind 2012, mind 2013-ban három százalék alatt lesz a költségvetési hiány" - fogalmazott.

Borbély László András hozzátette: Magyarország ezzel benne van abban az öt országban, amelyeknél a GDP-hez mért államadósság aránya idén is és jövőre is csökkenni fog.

Hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak most fontos a forint euróhoz viszonyított árfolyama, de kiemelten fontos szerepe lesz akkor is, amikor Magyarország be akar majd lépni a monetáris unióba.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor