eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Veszteségesen működtek a magánnyugdíjkasszák az első negyedévben

A magánnyugdíjpénztárak - a korábbi negyedévekhez hasonlóan - többségében veszteségesek voltak 2012 első negyedévében is, az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma gyorsuló ütemben, 100 ezer fő alá csökkent, miközben az egészségpénztáraké nő, s átlépte az egymillió főt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból.

A magánnyugdíjpénztárak összesített taglétszáma március 31-én 99.299 fő volt a felügyelet honlapján közzétett adatok szerint. A pénztártagok március 31-ig jelezhették visszalépési szándékukat. Az állami társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépési lehetőséggel 24.907 pénztártag élt, az érintettek tagsági jogviszonya május 31-én szűnik meg. A maradó közel 74.400 fő az előzetes adatok alapján kilenc pénztár közt oszlik el.

A tavalyi visszalépések után a maradó tagok átlagosan magasabb számlaegyenleggel rendelkeztek, mint a visszalépettek. Az idei visszalépések során is hasonló jelenség figyelhető meg, egy kivételével minden pénztárnál nőtt az átlagos egyéniszámla-egyenleg.

A bevételi források kiesése következtében a működési eredmény három pénztár kivételével minden intézménynél negatív volt 2012 első negyedévében. A magánkasszák működési vesztesége 212 millió forint volt az első negyedévben.

A magánnyugdíjpénztárak a befektetéseken 11,466 milliárd forint eredményt realizáltak az első félévben, a portfólió értéke a 2011. december végi 226,292 milliárdról 2012. március végére 237,119 milliárd forintra nőtt. A portfólió mintegy fele - 118,705 milliárd forint - kötvényekben volt, ebből 110,336 milliárd forint magyar állampapírokban, 28,077 milliárdot részvényekben, 80,752 milliárdot befektetési jegyekben, 5,329 milliárdot bankszámlán és készpénzben, 4,256 milliárd forintot egyéb eszközökben tartottak a magánnyugdíjpénztárak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjainak a száma március végén 1.245.483 volt, egy negyedév alatt 15 ezer fővel (-1,21 százalékkal) csökkent a végelszámolás alatt álló pénztárak taglétszámával korrigálva. A szolgáltatásban részesültek és kilépők együttes száma emelkedett, miközben az új belépők száma elmaradt mind az egy évvel korábbitól, mind a tavalyi év átlagától.

A szolgáltatási kifizetések ugyan emelkedtek, de a 10 éves várakozási idő lejárta utáni kifizetés nem nőtt: a felügyelet szerint a 10,7 milliárd forint egy része szolgálhatott devizahitel-végtörlesztés forrásául, de ez az összeg nem éri el még a 2011. évi átlagos negyedéves kifizetés (12,9 milliárd forint) nagyságát sem, így a végtörlesztési célú felhasználás nem támasztható alá.

Az önkéntes nyugdíjkasszák működési vesztesége 214 millió forint volt az első negyedévben. Az első negyedévi befektetési nyereség 32,407 milliárd forint. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfólió összértéke három negyedévi csökkenést követően emelkedett, a 2011. év végi 834,192 milliárdról március végére 841,763 milliárd forintra.

A portfólió szerkezetében - a magánnyugdíjpénztárakhoz hasonlóan - megnőtt a befektetési jegyek aránya, miközben a magyar állampapíroké csökkent. Március végén a 841,763 milliárd forintból 539,924 milliárdot kötvényekben - ebből 495.150 milliárdot magyar állampapírokban - tartottak a kasszák, a befektetési jegyek 199 milliárdot, míg a részvények 42,678 milliárdot képviseltek a portfólióban.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a működési ráfordítások és bevételek egyaránt emelkedtek. A kiadások arányában kifejezett bérköltség szintén nőtt, az adminisztrációs és nyilvántartást végző pénztárszolgáltatóknak kifizetett összeg pedig csökkent a tavalyi első negyedévvel összevetve. Ennek részben az az oka, hogy a pénztárak jellemzően saját alkalmazásba vették a pénztárszolgáltatónál foglalkoztatott alkalmazottakat.

Az egészségpénztárak taglétszáma az első negyedévben átlépte az 1 millió főt (március végén 1.025.335 fő volt). A közel 52 ezer új belépőnek köszönhetően a létszám 4,6 százalékkal nőtt egy negyedév alatt, a tagdíjbevételek (10,207 milliárd forint) azonban ennek ellenére nem nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×