Nem kell fizetniük a külföldön okozott károkért a volt MÁV-ÁBE ügyfeleknek

InfoRádió / MTI
2012. május 22. 15:38
A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) árufuvarozó volt ügyfelének a perében, felülvizsgálati eljárásban, kedden a Kúria úgy döntött, hogy a fuvarozó által külföldön okozott kárért a MABISZ köteles helytállni, és a kifizetést nem háríthatja tovább a fuvarozóra - közölte a NIT Hungary.

A kötelező gépjármű felelősség biztosítással (kgfb) rendelkező magyar autósok által külföldön okozott károkat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) keretében működő Nemzeti Iroda fizeti ki. A közlemény szerint a MABISZ által, a MÁV ÁBE ügyfelek okozta károkra kifizetett - összességében több milliárd forintot - az iroda visszakövetelte a biztosítottaktól, miután a csődbe jutott biztosítótól ezt nem tehette meg.

A közleményben szereplő fuvarozó cég képviseletét felvállalta az érdekképviselő NIT Hungary, amely Kovács Kázmér ügyvédnek adott megbízást a perbeli képviseletre. A per másodfokon - a Fővárosi Ítélőtábla előtt - a MABISZ győzelmével zárult, jogalap nélküli gazdagodás címén kellett volna fizetnie az ügyfélnek.

A felülvizsgálati eljárásban a Kúria ezzel ellentétes döntést hozott: az iroda nem háríthatja át a MÁV ÁBE ügyfelére az általa kifizetett összeget.

A közlemény precedensértékűnek nevezi az ítéletet, de megjegyzi, hogy az nem érinti azokat a pereket, amelyeket külföldi károsultak indítottak a volt MÁV ÁBE ügyfelek ellen, miután a biztosító nem fizetett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kovács Kázmér ügyvéd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást