Hogyan alakul a jövő héten az üzemanyagok ára?

Infostart
2012. május 19. 10:35
Bár az olaj árfolyama sokat esett a napokban, a kockázatvállalási kedv elillanásával a forint árfolyama is méreteset gyengült a dollárhoz képest. Ez utóbbi miatt szerdán várhatóan pár forinttal emelkedik az üzemanyagok ára a hazai kutakon.

Az utóbbi hetekben már sok vártnál gyengébb makrogazdasági adat érkezett az Egyesült Államokból, Európából, de még Kínából is, amelyek hatására az olaj árfolyama jelentősebb mértékben esett. Ezt követően a napokban a görög feszültségek borzolták a kedélyeket a piacokon, amely az olajár újabb csökkenését eredményezte.

Az olaj árfolyamának esésével párhuzamosan a finomított termékárak is sokat csökkentek. A benzin esetében kettő, a gázolajnál pedig 2,4 százalékkal esett a heti átlagos jegyzésár.

Eközben azonban a nemzetközi befektetői hangulat is sokat romlott, aminek hatására a kockázatosabbnak vélt eszközök piacáról megindult a tőkekivonás. Ennek esett áldozatul a forint, mely a dollárhoz képest a héten 231,5-ös átlagot ért el a múlt heti 222,2-es szinttel szemben. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 1,7, a gázolajé pedig 1,3 százalékkal került feljebb.

A forintnak a dollárral szembeni lendületesen gyengülése miatt a Portfolio.hu véleménye szerint az előttünk álló héten várhatóan emelkednek majd a hazai üzemanyagárak. A benzin és gázolaj ára literenként akár három-négy forinttal is drágulhat.

A gazdasági portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg a portál elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.