"Reális a büdzsé tervezése, de vannak kockázatok"

Infostart
2012. május 18. 10:40
Közzétette a jövő évi költségvetést meghatározó makroszámokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Portfolio.hu elemzője szerint az adatok reálisak, de 2013-ig még több kockázat is áll a számok mögött.

A most közzétett prognózis 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, amely megegyezik a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő előrejelzéssel. Az infláció az idei év 5,2 százaléka után jövőre a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint 4,2 százalék lesz.

Madár István, a Portfolio.hu elemzője szerint a számok reális képet adnak a magyar gazdaság ismert helyzetéről, ugyanakkor a héten megjelent GDP adat óvatosságra int. Ha idén a halvány növekedés helyett kisebb recesszió, jövőre pedig kisebb növekedés vagy stagnálás közeli állapot jön, az jelentős kockáztatni a hiányszám teljesülését - emelte ki.

Az év második felében elképzelhető, hogy a hiánycél teljesülése érdekében újabb kiigazításokat kell végrehajtani, amennyiben a növekedési számok gyengébben alakulnak a vártnál és a görög válság hatására az eurózónában is rosszabb gazdasági klíma jön létre - fejtette ki az elemző.

A most bejelentett számokon nyugvó jövő évi költségvetést-tervezet június közepéig az Országgyűlés elé kerülhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást