"A görög helyzet megnyugtató lezárására lenne szükség"

Infostart
2012. május 18. 06:14
Már nem csak Görögországban rohamozzák a bankokat pénzükért a betétesek, a negyedik legnagyobb spanyol bankot is elérte a pánik, igaz egészen más okból.

Görögországban továbbra is növekvő mértékben veszi ki a lakosság euróban tartott pénzét a bankokból. "Aggódom a bankban elhelyezett pénzemért, mert ha drachmára váltják, nem tudom mi lesz a betétemmel" - mondta az egyik, bankjából épp távozó ügyfél a BBC-nek nyilatkozva.

Hétfőn egy nap alatt több mint 700 millió eurót vettek ki a görögök a bankokból. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Reuters szerda esti értesülései szerint az Európai Központi Bank felfüggesztette több görög bank finanszírozását, így azok már csak a görög nemzeti bank rendkívüli likviditási támogatására számíthatnak.

Spanyolországban eközben a bajba jutott és állami tulajdonba vett negyedik legnagyobb bankból, a Bankiából menekítik pénzüket a pénzintézet ügyfelei - írja az Index a spanyol El Mundóra hivatkozva. Egy hét alatt csaknem egymilliárd eurót vontak ki a nehéz helyzetben lévő bankból, amelynek árfolyama több mint tíz százalékkal esett.

A Portfolio.hu elemzője szerint mindez növelheti a pénzügyi stabilitási aggodalmakat. Madár István kiemelte: Természetesen egy ilyen, indokolatlan és kontrollálatlan bankpánik egy egész bankrendszert is meg tud rengetni, annak ellenére, hogy esetleg nincs is különösebben racionális oka, amiért a lakosság ezt csinálja. Úgyhogy mindenképpen érdemes ezt a folyamatot figyelemmel kísérni és tenni ellene - tette hozzá.

Madár István szerint elsősorban a görög helyzet megnyugtató lezárására lenne szükség. Az elemző úgy látta, hogy van még lehetőség a görögök eurózónában tartására, de ha ez nem sikerül, akkor annak megakadályozására is, hogy a pánik és a krízis tovább terjedjen más dél-európai országokra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást