eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elfogadta a PSZÁF az OTP Magánnyugdíjpénztár intézkedéseit

A PSZÁF elfogadta az OTP Magánnyugdíjpénztár felügyeleti határozat teljesítéseként hozott intézkedéseit, amelyek révén a pénztár visszatéríti tagjainak a korábbi jogosulatlan költséglevonásokat. A jogvita lezárult, így a felek közösen kérték a bíróságtól a téma kapcsán indított közigazgatási per megszüntetését - olvasható a PSZÁF közleményében.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 második felében vizsgálta meg több magánnyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy magánnyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

A felügyeleti kötelezés nyomán az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár valamint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (az alapkezelőikkel történt elszámolás után) már visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár a felügyeleti határozatot követően keresetet nyújtott be a bírósághoz a PSZÁF intézkedésének felülvizsgálatát és végrehajtásának felfüggesztését kérve, azonban 2012. április 6-án benyújtotta a PSZÁF-hoz azt a kimutatást, amelyre a határozat kötelezte, és amelynek alapján a vagyonkezelő mintegy 600 millió forint visszatérítésére vállalt kötelezettséget volt és jelenlegi tagjai számára. A PSZÁF elfogadta azt a magánnyugdíjpénztár által beadott ütemtervet is, amely alapján az OTP Magánnyugdíjpénztár visszatéríti az összeget. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a pénztár honlapján teszi közzé. Mivel a magánnyugdíjpénztár teljesítette a PSZÁF kötelezéseit, a felek kérése nyomán a bíróság megszüntette az ügy kapcsán indított közigazgatási pert.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot, az első fokú eljárást a PSZÁF nyerte meg. Jelenleg így immár e pénztár az egyetlen, amelyik nem teljesítette önkéntesen a PSZÁF határozatát - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×