Jelentősen növelte forgalmát a magyarországi Bosch csoport

InfoRádió / MTI
2012. május 16. 13:29
A magyarországi Bosch csoport 134 milliárd forintra növelte forgalmát a magyar piacon, ez 13 százalékkal haladja meg a 2010-es eredményt.

A Magyarországon tizenegy leányvállalattal jelen lévő cégcsoport tavalyi eredményeit szerdán sajtótájékoztatón ismertette Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a vállalaton belüli szállításokat is beleértve 508 milliárd forintos forgalmat ért el a magyarországi cégcsoport, 27 százalékkal többet mint az előző üzleti évben.

Nagy Anikó, a Robert Bosch Kft. humán erőforrás igazgatója kiemelte, hogy a Bosch 2011-ben rekordmennyiségű, 1.700 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így a cégcsoport magyarországi munkavállalóinak száma először érte el a 8 ezret. Hozzátette, hogy 2010-hez képest 27 százalékkal nőtt a cég magyarországi munkavállalóinak száma.

A dolgozók létszáma különösen a miskolci és a hatvani gyárakban nőtt. A kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök száma 160 fővel 860-ra emelkedett: így a Budapesti Fejlesztési Központ - amely a Bosch gépjármű technológiai innovációjának egyik jelentős bázisa - már 700 fejlesztőmérnököt foglalkoztat, további 100 mérnököt alkalmaz a Bosch miskolci kéziszerszám gyárában, és 60-at a miskolci autóipari egységében - mondta Nagy Anikó.

Javier González Pareja ismertette, hogy a vállalat 2011-ben 47 milliárd forintot fordított beruházásokra, amely több mint kétszerese a 2010-es összegnek.

Kifejtette, hogy a cég 2010-ben 5,5 milliárd forintból új autóipari gyárcsarnokot épített Miskolcon, és letette új, 6 milliárd forintból megvalósuló központi bázisa első épületének alapkövét Budapesten. Ez az első épület ad otthont a Robert Bosch Kft. és a Bosch Rexroth Kft. összesen több mint 350 fejlesztő, értékesítő és adminisztrációs területen dolgozó munkatársának is.

Az első ütem 2013 tavaszán fejeződik be, míg a teljes Budapesti Fejlesztési Központ számára készülő második ütem beruházása az idén kezdődik és 2015-ben zárul - mondta Javier González Pareja.

A Bosch termékportfóliója is bővült 2011-ben: a miskolci új autóipari gyártócsarnokban megkezdték az eBike, azaz az elektromos kerékpárok meghajtás-rendszereinek sorozatgyártását, amelybe a hatvani gyár által készített motorvezérlések kerülnek. Az eBike alkatrészek gyártása mellett a Bosch miskolci autóipari gyárában új villamos motorok, generátorok, önindítók, ablaktörlő szerkezetek és -lapátok előállítását is bevezették. A miskolci kéziszerszámgyárban, valamint a hatvani gyárban és az egri Bosch Rexroth üzemben is új gyártósorokat telepítettek 2011-ben - mondta az ügyvezető igazgató.

Egyben jelezte, hogy az idei üzleti évben további növekedéssel számol a Bosch Magyarországon, különösen a gépjármű technológia területén.

A magyarországi Bosch csoport 2011-ben az előző üzleti évhez képest 18 százalékkal 13 milliárd forintra növelte a kutatás-fejlesztésre fordított forrásokat. A Budapesten dolgozó fejlesztőmérnökök munkájának eredményeként eddig 64 autóipari szabadalmat jelentett be a vállalatcsoport, amelyet a fejlesztési központ munkatársai jegyeznek. 2012-ben a Budapesti Fejlesztési Központ előreláthatóan további 120 fejlesztőmérnök munkatárssal bővül - mondta Javier González Pareja.

A cégcsoport összesített eredményeiről elmondta: a 2011-es pénzügyi évben a Bosch - a világgazdasági kihívások ellenére - a vártnál nagyobb növekedést produkált, így a cég árbevétele 9 százalékkal 51,5 milliárd euróra nőtt, adózás előtti nyeresége pedig elérte a 2,6 milliárd eurót. A vállalat mindhárom üzleti szektorban megerősítette piaci pozícióját.

A legnagyobb üzletágnak számító gépjármű technológia tavalyi árbevétele 30,4 milliárd euró volt, ami 8,2 százalékos növekedést jelent. 2011-ben az ipari technológia mutatta fel a legnagyobb árbevétel-növekedést, hiszen 21 százalékkal 8 milliárd euróra nőtt. A fogyasztási cikkek és épülettechnika üzletág 2011-es árbevétele 13 milliárd euró volt, ami 4,4 százalékos növekedés jelent. A kedvező üzleti fejleményeknek köszönhetően a cégcsoport létszáma 2011-ben is nőtt, 19 ezer munkavállalóval, így 2012. január 1-jén már meghaladta a 302 ezret - hangsúlyozta Javier González Pareja. Hozzáfűzte, hogy a cégcsoport idén 3-5 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol.

Kérdésre válaszolva megerősítette: az, hogy a Bosch idén épülő, Kolozsvár közeli nemeszsuki gyárába telepíti Hatvanból a kevésbé összetett vezérlőegységek gyártását, a hatvani gyárban nem jár majd létszámleépítéssel. Hozzátette, hogy Hatvanban így technikailag kifinomultabb termékek gyártására (például radarellenőrző egységek vagy hibrid hajtású vezérlőegységek) nyílik kapacitás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást