eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Még nem tudják a bankok, áthárítják-e a tranzakciós adót az ügyfelekre

A kormány a tranzakciós adó bankokra hárításával felrúgja a Bankszövetség és a kabinet között a különadóról szóló megállapodást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Simák Pál szerint tranzakciós adó bevezetésének két legnagyobb veszélye, hogy nő a készpénzes pénzforgalom, illetve külföldi bankokba viszik majd át a pénzt. Azt még a bankok sem tudják, hogy áthárítják-e majd a terhet az ügyfelekre.

A bankoknak nem sok idejük volt felkészülni a tranzakciós adóra, a kormány első egyeztetése kedden volt a Bankszövetséggel, ahol arról állapodtak meg, hogy a két fél tárgyalóküldöttséget alakít az egyeztetésre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Simák Pál.

Így a bankárok is nagyon meglepődtek, hogy Matolcsy György egy nappal később bejelentette az új adók bevezetését - tette hozzá az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, aki emlékeztetett, hogy a tranzakciós adó 130 milliárd forintos terhet jelent a magyar bankszektor számára.

Mivel még nem ismeretesek a részletek, a bankok számára nehéz a felkészülés. A két éve fizetendő bankadó is évi 120-130 milliárd forintot tesz ki - ez a kormánnyal kötött tavaly decemberi megállapodás szerint a felére mérséklődik 2013-ra, és 2014 teljesen kivezetik - hangsúlyozta a bankvezető.

Vagyis jövőre a bankadó lement volna 60 milliárd forint körüli összegre - azonban most hozzájön újabb 130 milliárdos teher, így most már 190 milliárd forintot kell kifizetnie a szektornak. Tehát a kormány felrúgta a megállapodást, ezért azt mindenképpen újra kell tárgyalni - jelentette ki Simák Pál, aki ugyanakkor elismerte: a Bankszövetségnek nincsen eszköze arra, hogy tárgyalásra bírja a kormányt.

A bankár hangsúlyozta, hogy a tranzakciós adó bevezetése ebben a formájában éppen ellentétes a kormány alapvető céljával, amely az államháztartási hiány csökkentése. Ezt kétféleképpen lehet elérni: vagy a bevétel-kiadás egyensúlyba hozásával vagy a gazdaság fellendítésével. A tranzakciós adó azonban további veszteségeket okoz a magyar bankrendszernek, amely tavaly 95 milliárd forintos mínusszal zárt, rontja a tőkehelyzetüket és profittermelő képességüket. Így a bankok csökkenteni kényszerülnek a hitelkihelyezésüket, vagyis nem tudják segíteni a növekedés felé a magyar gazdaságot.

A tranzakciós adónak két másik veszélye is van: az egyik, hogy nő a készpénzes forgalom, a másik pedig, hogy külföldi bankokba viszik át a tranzakciókat elsősorban a nagyobb, vállalati ügyfelek - tette hozzá a bankvezető.

A lakossági ügyfélkörnél valóban nagy a bankok közötti verseny, ezen a területen el kell a pénzintézeteknek gondolkodniuk azon, át tudják-e hárítani a tranzakciós adó okozta terheket. Ezt még át kell gondolni - mondta Simák Pál.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×