Londoni elemzők: 15 milliárd eurós csomag valószínű

InfoRádió / MTI
2012. május 4. 17:53
Egyöntetűen 15 milliárd eurós IMF/EU-finanszírozási csomag jóváhagyását jósolták Magyarország számára pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik egyetértettek abban is, hogy a megállapodás még mindig elérhető a harmadik negyedévben.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének közgazdászai befektetőknek összeállított forgatókönyvükben abból a feltételezésből indultak ki, hogy az általuk számolt bruttó finanszírozási igények alapján egy 15 milliárd eurós, két évre szóló IMF/EU-program "több mint elégséges lenne" a külső finanszírozással kapcsolatos piaci aggályok elsimítására.

A Morgan Stanley elemzői szerint a korábbi európai IMF/EU-programok tapasztalati arra vallanak, hogy egy hónapnyi tárgyalássorozat általában elég lehet a megállapodás bejelentésére, a ház szerint azonban ez az időkeret Magyarország esetében "túl derűlátónak" tűnik. A cég londoni elemzői közölték: változatlanul lehetségesnek tartják, hogy júliusra vagy augusztusra létrejön a megállapodás a magyar IMF/EU-csomagról, de a parlament nyári szünete miatt lehetségesnek látják a késést is.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői ugyancsak pénteken összeállított prognózisukban "eseménydús" tárgyalássorozatot jósoltak, de a harmadik negyedévre megállapodást valószínűsítettek egy 15 milliárd eurós készenléti csomagról.