Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagyot eshet a benzin ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyot esett a héten a benzin dollárban mért jegyzésára, ráadásul a forint árfolyama is erősödött a dollárhoz képest. Mindezek miatt akár jelentősebb benzinár-esés is jöhet jövő héten a hazai kutakon, miközben a gázolaj pár forinttal lehet csak olcsóbb.

Mióta az iráni félelmek enyhültek az olajpiacon, a Brent árfolyama csökkenést mutatott, azonban az utóbbi napokban újabb eladói nyomás már nem érkezett az olajpiacra. A Brent a 118 dolláros szintek közelében ingadozik annak ellenére is, hogy a fejlett világbeli makrogazdasági adatok már valamivel gyengébb képet festenek, mint az első negyedévben.

Miközben az olaj árfolyama stagnált, a finomított termékárak ellentétes irányú változást produkáltak a napokban. A gázolaj esetében 0,9 százalékkal került feljebb a heti átlagár, a benzin azonban folytatta esését, így ezúttal 5,1 százalékkal került lejjebb.

Az utóbbi hónapokban a benzin ára nagyon nagyot emelkedett, a piacon a vételi irányba pozicionált spekulatív pozíciók nagy számot értek el. Ezt látva sokan inkább eladásokba kezdtek, de a piacra a török Tupras májusi lejáratra szóló eladásai is nyomást helyeztek.

Eközben a hét közepén egyre több biztató jel érkezett az EU/IMF tárgyalások elindításával kapcsolatban, melynek hatására a forint sokat erősödött a dollárral szemben. A hazai fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama a héten 221,4-es átlagot ért el, miközben múlt héten 226-os értéket lehetett megfigyelni. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 7, a gázolajé pedig 1,2 százalékkal került lejjebb.

Az utóbbi napok ármozgásai alapján az előttünk álló héten tovább csökkenhet a benzin ára a hazai kutakon. Az elmozdulás mértéke alapján egy jelentősebb árcsökkentés sem kizárt, mely akár 8-10 forintra is rúghatna literenként. A gázolaj piacán kisebb mozgásokat lehetett megfigyelni, így ott ennél szerényebb, 2 forint körüli árcsökkentésre lenne lehetőség.