eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nagyot eshet a benzin ára

Nagyot esett a héten a benzin dollárban mért jegyzésára, ráadásul a forint árfolyama is erősödött a dollárhoz képest. Mindezek miatt akár jelentősebb benzinár-esés is jöhet jövő héten a hazai kutakon, miközben a gázolaj pár forinttal lehet csak olcsóbb.

Mióta az iráni félelmek enyhültek az olajpiacon, a Brent árfolyama csökkenést mutatott, azonban az utóbbi napokban újabb eladói nyomás már nem érkezett az olajpiacra. A Brent a 118 dolláros szintek közelében ingadozik annak ellenére is, hogy a fejlett világbeli makrogazdasági adatok már valamivel gyengébb képet festenek, mint az első negyedévben.

Miközben az olaj árfolyama stagnált, a finomított termékárak ellentétes irányú változást produkáltak a napokban. A gázolaj esetében 0,9 százalékkal került feljebb a heti átlagár, a benzin azonban folytatta esését, így ezúttal 5,1 százalékkal került lejjebb.

Az utóbbi hónapokban a benzin ára nagyon nagyot emelkedett, a piacon a vételi irányba pozicionált spekulatív pozíciók nagy számot értek el. Ezt látva sokan inkább eladásokba kezdtek, de a piacra a török Tupras májusi lejáratra szóló eladásai is nyomást helyeztek.

Eközben a hét közepén egyre több biztató jel érkezett az EU/IMF tárgyalások elindításával kapcsolatban, melynek hatására a forint sokat erősödött a dollárral szemben. A hazai fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama a héten 221,4-es átlagot ért el, miközben múlt héten 226-os értéket lehetett megfigyelni. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 7, a gázolajé pedig 1,2 százalékkal került lejjebb.

Az utóbbi napok ármozgásai alapján az előttünk álló héten tovább csökkenhet a benzin ára a hazai kutakon. Az elmozdulás mértéke alapján egy jelentősebb árcsökkentés sem kizárt, mely akár 8-10 forintra is rúghatna literenként. A gázolaj piacán kisebb mozgásokat lehetett megfigyelni, így ott ennél szerényebb, 2 forint körüli árcsökkentésre lenne lehetőség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×