eur:
394.34
usd:
371.64
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Megvonta Spanyolország elsőrendű besorolását az S&P

Megvonta az euróövezeti tag Spanyolország elsőrendű adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, meredeken rontva egyben a spanyol gazdaságra adott teljesítmény-előrejelzését is.

A cég most már kétévi recessziót vár Spanyolországban, és arra számít, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a költségvetési helyzet további romlását fogja okozni. Az S&P szerint növekszik annak a kockázata is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.

A hitelminősítő csütörtök éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságának osztályzatát az eddigi elsőrendű befektetői "A" szintről két fokozattal - a köztes "A mínusz" kihagyásával - "BBB plusz"-ra rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A hitelminősítők osztályzati módszertanban a "BBB plusz" besorolás is még befektetési ajánlású, de az "A" kategóriánál jóval nagyobb kockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét.

A Standard & Poor's a rövid futamidejű spanyol államadósság besorolását az eddigi "A-1"-ről egy fokozattal "A-2"-re rontotta.

A cég Olaszországra is "BBB plusz" besorolást tart érvényben, így a két legnagyobb déli eurógazdaság egyaránt kikerült az elsőrendű "A" szuverén osztályzati kategóriából.

A spanyol leminősítéshez fűzött elemzésében a Standard & Poor's közölte, hogy felülvizsgálta Spanyolországra vonatkozó alapeseti makrogazdasági forgatókönyvét, és most már arra számít, hogy a spanyol hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 1,5 százalékkal, 2013-ban 0,5 százalékkal visszaesik.

Ez a prognózis meredek rontása, az S&P ugyanis eddig 0,3 százalékos idei és 1 százalékos jövő évi spanyol GDP-reálnövekedéssel számolt.

Az S&P elemzése szerint a felülvizsgálatot az indokolja, hogy csökkennek a lakosság elkölthető jövedelmei, a magánszektorban ütemes adósságleépítés zajlik, a kormány olyan költségvetési konszolidációs tervet dolgozott ki, amelynek növekedésgátló intézkedései zömmel a program kezdeti szakaszára összpontosulnak, emellett bizonytalanok a keresleti kilátások Spanyolország fő kereskedelmi partnerországaiban is.

A Standard & Poor's mindazonáltal elismerte, hogy a spanyol kormány a kedvezőtlen gazdasági kondíciók ellenére átfogó szerkezeti reformokat hajt végre, amelyek a hitelminősítő szerint hosszú távon már segíteni fogják a gazdasági növekedést.

Az S&P azonban a spanyol gazdasági kilábalást rövid távon terhelő, növekvő kockázatokra hivatkozva kidolgozott egy még borúlátóbb forgatókönyvet is, amelyben az idén 4 százalékos, jövőre 1 százalékos spanyol GDP-visszaesés szerepel reálértéken.

E forgatókönyv alapján a nettó államadósság-ráta átlépné a GDP-érték 80 százalékát.

A Standard & Poor's közölte, hogy ha ez az adósságráta a 2012-2014-es időszakban 80 százalék fölé kerül, az Spanyolország további leminősítéséhez vezethet.

A hitelminősítő értékelése szerint az európai szuverén adósságválság kezelési stratégiájából általánosságban is "változatlanul hiányzik a hatékonyság". Ezzel más nagy londoni elemzőházak is egyetértenek.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×