eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Nagy győzelem Orbán számára" - külföldi lapok az EB döntéséről

A brit Financial Times, valamint vezető osztrák, német és amerikai lapok, s a svájci Neue Zürcher Zeitung is foglalkoztak csütörtökön a magyar IMF-tárgyalások megkezdéséhez adott brüsszeli jóváhagyással.

A Financial Times az Európai Bizottság "visszavonulásaként" értékelte azt, hogy Brüsszel hozzájárulását adta az EU/IMF-tárgyalások megkezdéséhez. Felidézte, hogy az Európai Bizottság korábban ragaszkodott azoknak az intézkedéseknek a visszavonásához, amelyekkel a kormány csökkentette a jegybankelnök fizetését, és előírta az MNB vezetőjének az eskütételt az új alaptörvényre, Orbán Viktor azonban egyik kérdésben sem volt hajlandó engedni. A Financial Times név nélkül idézett forrásai szerint jelentős nézeteltérés volt az Európai Bizottságon belül az MNB-törvénnyel kapcsolatos eljárás ejtésének kérdésében.

A lap internetes kiadásának felzárkózó térségi blogjában Kester Eddy budapesti tudósító azt írta, hogy "a budapesti pénzügyi csata még korántsem ért véget", bár a befektetők üdvözölték, hogy az Európai Bizottság elfogadta a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos magyar ígéreteket. Kester Eddy szerint azonban "Orbán mestere a kettős beszédnek, és a befektetők ezt saját kockázatukra hagyhatják csak figyelmen kívül".

Brüsszeli mézesmadzag és furkósbot Orbánnak - fogalmazott cikkének címében az osztrák liberális Der Standard. A jegybankkal kapcsolatos eljárást csak szünetelteti, de nem állította le Brüsszel; a Bizottság egyértelművé tette, hogy bármikor újraindíthatják, ha Orbán reformígéretei csak blöffnek bizonyulnának. A tárgyalásban részt vevő személyek kételkednek a gyors megállapodásban, ugyanis a két fél központi gazdaságpolitikai kérdésekben "teljesen eltérő felfogást képvisel" - írja a szerző.

Új milliárdos hitel Magyarországnak címmel közölt cikket a konzervatív Die Presse. Ha Budapest nem tartja be a Velencei Bizottság ajánlásait, kötelezettségszegési eljárásra kerülhet sor - mondta a lapnak egy európai bizottsági szóvivő.

Az EU panaszt tesz Magyarország ellen - írta a svájci Neue Zürcher Zeitung. A liberális konzervatív lap értékelése szerint kompromisszummal zárult le a jegybank függetlensége körüli vita. "A Brüsszel által bírált jegybanktörvényt illetően Orbán néhány pontban engedett. Barroso a maga részéről elfogadta a nemzeti bank elnökének jelentős fizetéscsökkentését és hogy (az MNB-elnöknek) esküt kell tennie az alkotmányra" - írta.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap kifejtette: a bizottság a magyar "államreformról szóló vita pénzügypolitikai részét lezárta", ez pedig "Orbán számára a legnagyobb eredmény, mert országa igen nagymértékben eladósodott". Megjegyezte: a bizottsággal ellentétben az Európai Központi Banknak még vannak fenntartásai a jegybanktörvénnyel szemben.

A Die Welt című német konzervatív lapban a szerző megjegyezte: Barroso "általában szívesen lép a sajtó elé", az Orbánnal folytatott megbeszélés után azonban elmaradt a tájékoztató, mert "túlságosan kényes" ügyekről volt szó.

A Tagesspiegel című német liberális lap szerint Orbán elérte "látogatásának lényegi célját: a válság által megkopasztott magyarok ismét reménykedhetnek, hogy megkapják az EU és az IMF milliárdos nagyságrendű hitelét, amely a budapesti központi bank függetlensége körüli vitában" kérdésessé vált.

A Handelsblatt című német üzleti lapban a szerző, Thomas Ludwig megjegyezte: a magyar miniszterelnök "nem az engedékenységéről híres", de a jegybank ügyében "nem volt más választása", hiszen különben "eltorlaszolta volna országa előtt a pénzügyi segítséghez vezető utat".

A The New York Times tudósítója, Paul Geitner szerint e heti brüsszeli látogatásán Orbán hajlandóságot mutatott a kompromisszumra Brüsszellel, amihez valószínűleg hozzájárult a Magyarországra nehezedő gazdasági nyomás. Magyarország az egyetlen, eurózónán kívüli EU-tagország, amely az idén várhatóan recesszióba süllyed - írja a szerző.

A The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap idézi Mujtaba Rahmant, a politikai kockázatokat elemző Eurasia Group egyik New York-i munkatársát, aki kijelentette: "Ez nagy politikai győzelem volt Orbán számára. Az EU (ebben a csatában) feláldozta sok kényszerítő eszközét, bár számos kételye megmaradt (Magyarországgal szemben)".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×