Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a nagy benzinár-csökkenés?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyot erősödött a forint árfolyama, miután kiderült, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások az EU-val és az IMF-fel. Mivel ráadásul a finomított termék ára is esett, így, ha a következő napokban nem lesznek nagy árfolyamváltozások, akkor a benzin ára jövő héten akár 10 forint körüli mértékben is csökkenhet majd a hazai kutakon.

Egy csapásra sokat változott a magyar eszközök befektetői megítélése, miután az Európai Bizottság zöld utat adott a pénzügyi segítségnyújtással kapcsolatos EU/IMF-tárgyalások megkezdésének. A piaci szereplők az utóbbi hónapokban attól tartottak, hogy a kormány időhúzásra játszik, így a napokban érkezett bejelentések pozitív meglepetéssel tudtak szolgálni.

A lakossági szereplők a tárgyalások irányába való határozottabb elmozdulást közvetlenül a forint árfolyamának jelentős erősödésén keresztül érezhetik, de talán ennél is szélesebb réteget érint majd a magyar benzinkutakon várható ármozgás. A forint árfolyamának változása ugyanis jelentős hatással van a hazai üzemanyagárak alakulására, annak erősödése kedvez, gyengülése pedig inkább káros a hazai autósokra nézve.

Bár a Mol üzemanyag árképzése a piaci szereplők számára részleteiben nem ismert (hiszen üzleti titok részét képezi), a rendelkezésre álló információmorzsák alapján közelítőleg pontos becsléseket lehet tenni az árváltozás irányával és nagyságrendjével kapcsolatban.

Ha a hét második felében nem következnek nagy mozgások az árfolyamokban, akkor a benzin forintban mért átlagára a héten 7,2, a gázolajé pedig 2,2 százalékkal csökkenhet. A benzin piacán tapasztalt mozgás nagynak számít, ami csupán ritkább esetekben szokott előfordulni.

Mindezek alapján nagy esély van arra, hogy a benzin árában jelentősebb csökkenés következik a jövő héten. Annak mértékét illetően egyelőre csak találgatni lehet, de nem kizárt egy literenkénti akár 10 forintos (vagy azt közelítő) változás sem. Ilyen nagy változásra utoljára a válság miatti 2008-as lejtmenet közepette került sor.

Bár az ár nagyot csökkenhet, a benzinár még így is az igen magasnak számító 440 forintos magasságban maradhat, vagyis a gázolajjal ismét egy szintre kerülhet majd a kurzus.