eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Növekedési tervek az FHB-nál

Megtartotta éves közgyűlését az FHB Jelzálogbank. A társaság tavaly IFRS szerint 5,6 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, a végtörlesztés és más egyszeri hatások nélkül azonban bőven nyereséges lett volna. Osztalékot idén nem fizet az FHB.

A FHB Jelzálogbank tavaly IFRS szerint 5,6 milliárd forint éves veszteséget szenvedett el, az egyszeri tételek nélkül 7,3 milliárd forint profit keletkezett volna. A különbség nagy részét a végtörlesztés magyarázza - ismertette Spéder Zoltán, a jelzálogbank igazgatóságának elnöke a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.

Kihívások

Túl sok pozitív esemény nem volt 2011-ben, annál több volt a kihívás - mondta Spéder. A kihívásokkal azonban sikerrel szálltak szembe, erre az alábbi fő példákat említette:

1. integrálták az Allianz Bankot, megújították az IT-rendszerüket (csere is történt a hitelezés területén), megújították termékpalettájukat és fiókhálózatukat, utóbbi eredményeként 50 fiókból álló hálózat áll az FHB és az Allianz Biztosító közös rendelkezésére.

2. megújult a bank stratégiája, így 2011 óta a jelzáloghitelezés mellett egy univerzális banki modell felé mozdultak el, fókuszált termékpaletta mellett. A filozófia a "család bankja" önmeghatározáson alapul, a bank arculatváltáson is átesett. Az értékesítésben a fiókhálózat mellett a direktbanki csatornát is fejlesztik, ennek köszönhetően 2012 "a sales és a kiszolgálás éve lesz". Célcsoportjuk a családok, a fiatal pályakezdők és a hazai kkv-k.

3. a szabályozói kihívásokkal (árfolyamvédelmi rendszer, végtörlesztés, megmaradt devizahitel problémák rendezése) is szembeszálltak, a végtörlesztésben a jogosultak mintegy ötöde vett részt, zömmel készpénzes forrásból.

Tavaly 45 ezerről 157 ezerre nőtt az FHB lakossági számláinak száma, a vállalatok körében 1998-ról ez 6073-ra emelkedett. A kibocsátott bankkártyák számában még nagyobb, hatszoros volt a növekmény.

Tervek

A bank célkitűzése, hogy 2014-re 250 ezer aktív lakossági ügyfele legyen, idén év végén pedig 170 ezer a tavaly év végi 146 ezerrel szemben. A netbankos ügyfelek száma reményeik szerint a 2011. végi 106 ezerről 150 ezerre nő. Látra szóló lakossági betétállományukat a tavaly év végi 13 milliárdról 33 milliárdra növelnék 2014-re.

A vállalati üzletágban hasonlóan dinamikus növekedésre számítanak. A 2011. év végi 5,4 ezerről 15 ezerre növelnék a számlavezető kkv-ügyfelek számát. Spéder az új szolgáltatásaik között kiemelte az FHB Otthontérképét, melyről azt monda: idén év végéig ki fog derülni, hogy ez az év innovációja az ingatlanszektorban.

Árfolyamrögzítés

Felelősséggel nem lehet megítélni, mekkora lesz az új árfolyamrögzítés miatt kieső kamatbevétel, ha azonban az összes ügyfél igénybe venné, kisebb lenne a veszteség, mint a végtörlesztésnél - mondta Köbli Gyula stratégiai és pénzügyi vezérigazgató.

A társaság üzleti vezérigazgatója, Harmati László a kieső kamatbevételekhez hozzátette: az új árfolyamrögzítés javítja a portfólióminőséget és csökkenti a céltartalék-képzési szükségletet, így a nettó hatás pozitív is lehet.

Spéder Zoltán egyben az Inforádiót is tulajdonló Közép-Európai Média Kiadó és Szolgáltató Zrt. igazgatótanácsának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×