eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már ma zöld jelzést kaphat Magyarország Brüsszeltől

Brüsszel ma dönt a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárásokról, és elemzők szerint a keddi optimista hangvételű kijelentések fényében jelentős előrelépés várható az IMF-hitelkeretről szóló tárgyalások szempontjából. A BruxInfo megbízható brüsszeli forrásaira hivatkozva azt írja, hogy optimális esetben az Európai Bizottság zöld jelzést adhat a hiteltárgyalások megkezdésére Magyarországnak.

Ha minden jól megy, az Európai Bizottság már szerdai ülésén döntést hozhat a tárgyalások megkezdéséről a Magyarország által kért elővigyázatossági hitelkeretről - értesült megbízható forrásokból a portál. Az ilyen tartalmú döntés a portál információi szerint mindenekelőtt attól függ, hogy a kötelezettségszegési eljárás hatálya alá tartozó ügyekben milyen következtetésre jut előzőleg a testület.

A szerdán napirendre kerülő témák közül is kiemelkedik a jegybank függetlensége miatt január 17-én indult eljárás, amelyet jó okkal feltételezhetően megszüntethet Brüsszel, miután kielégítőnek találta a levelére adott legutóbbi magyar válaszokat.

A nyitott kérdések köre tulajdonképpen egy vitára szűkült le, a jegybankelnök fizetésére, amelynek ügyében Orbán Viktor jelezte, hogy kész akár az Európai Bíróságra is elmenni. Erre a jelek szerint nem lesz szükség, mert a Bizottság elengedheti a dossziét, ami ugyanakkor a legfőbb akadálya volt eddig a hiteltárgyalások megkezdésének. A jegybanktörvényről ugyanakkor más, szakértői fórumokon is folyik még egyeztetés, ezek a kérdések azonban a jogvita keretein kívül esnek.

A portál úgy tudja, hogy a jegybanktörvény miatt indult eljárás lezárása mellett Orbán Viktor politikai kötelezettségvállalása, mondhatni "úri becsületszava" az a meghatározó tényező, ami a Bizottságot arra indíthatja, hogy zöld jelzést adjon a hiteltárgyalásoknak. José Manuel Barroso értesülésük szerint nagyon komolyan veszi a magyar miniszterelnök keddi ígéreteit arra vonatkozóan, hogy a kormány által ígért törvényi változtatásokat maradéktalanul végre is hajtják majd.

A tárgyalások megkezdésének időpontját később tűznék ki, az IMF-fel és a magyar kormánnyal folytatandó egyeztetés után. Brüsszel mégsem töltene ki teljesen "biankó csekket" Magyarország számára, nyitva hagyva a tárgyalások megszakításának lehetőségét, amennyiben Budapest nem venné komolyan a vállalásait, és főleg nem tenne elég lépést a fejekben továbbra is létező második hiteltárgyalási előfeltétel, a "stabil jogi környezet" létrehozása felé - hírlik Brüsszelben.

Ami a másik két folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást illeti, a testület jó eséllyel a harmadik szakaszba lépteti majd, vagyis az Európai Bíróság elé utalhatja az adatvédelmi dossziét és a bírók nyugdíjkorhatárának leszállítását. A portál úgy értesült, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének ügyében Brüsszel megfelelő jogalap híján nem indít majd kötelezettségszegési eljárást.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×