Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már ma zöld jelzést kaphat Magyarország Brüsszeltől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brüsszel ma dönt a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárásokról, és elemzők szerint a keddi optimista hangvételű kijelentések fényében jelentős előrelépés várható az IMF-hitelkeretről szóló tárgyalások szempontjából. A BruxInfo megbízható brüsszeli forrásaira hivatkozva azt írja, hogy optimális esetben az Európai Bizottság zöld jelzést adhat a hiteltárgyalások megkezdésére Magyarországnak.

Ha minden jól megy, az Európai Bizottság már szerdai ülésén döntést hozhat a tárgyalások megkezdéséről a Magyarország által kért elővigyázatossági hitelkeretről - értesült megbízható forrásokból a portál. Az ilyen tartalmú döntés a portál információi szerint mindenekelőtt attól függ, hogy a kötelezettségszegési eljárás hatálya alá tartozó ügyekben milyen következtetésre jut előzőleg a testület.

A szerdán napirendre kerülő témák közül is kiemelkedik a jegybank függetlensége miatt január 17-én indult eljárás, amelyet jó okkal feltételezhetően megszüntethet Brüsszel, miután kielégítőnek találta a levelére adott legutóbbi magyar válaszokat.

A nyitott kérdések köre tulajdonképpen egy vitára szűkült le, a jegybankelnök fizetésére, amelynek ügyében Orbán Viktor jelezte, hogy kész akár az Európai Bíróságra is elmenni. Erre a jelek szerint nem lesz szükség, mert a Bizottság elengedheti a dossziét, ami ugyanakkor a legfőbb akadálya volt eddig a hiteltárgyalások megkezdésének. A jegybanktörvényről ugyanakkor más, szakértői fórumokon is folyik még egyeztetés, ezek a kérdések azonban a jogvita keretein kívül esnek.

A portál úgy tudja, hogy a jegybanktörvény miatt indult eljárás lezárása mellett Orbán Viktor politikai kötelezettségvállalása, mondhatni "úri becsületszava" az a meghatározó tényező, ami a Bizottságot arra indíthatja, hogy zöld jelzést adjon a hiteltárgyalásoknak. José Manuel Barroso értesülésük szerint nagyon komolyan veszi a magyar miniszterelnök keddi ígéreteit arra vonatkozóan, hogy a kormány által ígért törvényi változtatásokat maradéktalanul végre is hajtják majd.

A tárgyalások megkezdésének időpontját később tűznék ki, az IMF-fel és a magyar kormánnyal folytatandó egyeztetés után. Brüsszel mégsem töltene ki teljesen "biankó csekket" Magyarország számára, nyitva hagyva a tárgyalások megszakításának lehetőségét, amennyiben Budapest nem venné komolyan a vállalásait, és főleg nem tenne elég lépést a fejekben továbbra is létező második hiteltárgyalási előfeltétel, a "stabil jogi környezet" létrehozása felé - hírlik Brüsszelben.

Ami a másik két folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást illeti, a testület jó eséllyel a harmadik szakaszba lépteti majd, vagyis az Európai Bíróság elé utalhatja az adatvédelmi dossziét és a bírók nyugdíjkorhatárának leszállítását. A portál úgy értesült, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének ügyében Brüsszel megfelelő jogalap híján nem indít majd kötelezettségszegési eljárást.