eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Londoni elemzők: az EU és az IMF várhatóan elfogadja a terveket

Az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valószínűleg elfogadja a magyar kormány által hétfőn Brüsszelben beterjesztett, Széll Kálmán-terv 2.0 című programot, amelynek vannak végrehajtási kockázatai, de a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez és a kohéziós támogatások részleges felfüggesztéséről hozott döntés visszavonásához jó eséllyel elégséges lesz - vélekedtek a program hétfői ismertetése utáni értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital közgazdászai kommentárjukban közölték: megítélésük szerint a Széll Kálmán-terv 2.0 "általánosságban olyan tervezetnek tűnik", amelyet az IMF és az EU várhatóan elégségesnek fog ítélni az idei és a jövő évi államháztartási deficitcélok teljesítéséhez.

A ház londoni elemzői szerint valószínű az is, hogy az unió és a valutaalap "kérdéseket fog feltenni" az egyes intézkedések hatásaival kapcsolatban, és a programnak vannak végrehajtási kockázatai is, amelyek a kormányzati előrejelzéseknél alacsonyabb megtakarításokat eredményezhetnek. A kormány által kijelölt hiánycélok azonban jóval a 3 százalékos GDP-arányos felső tűréshatár alatt vannak, így elégséges mozgástér lesz arra az esetre, ha az intézkedésektől várt bevételek elmaradnának a tervezettől.

A Barclays Capital londoni elemzői a Széll Kálmán Terv 2.0-t értékelő kommentárjukban közölték, hogy véleményük szerint az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás előírásait teljesítő programként fogja elfogadni a tervezetet, és visszavonja azt a döntését, amelynek alapján felfüggesztenék 495 millió euró folyósítását a Magyarországnak jövőre rendelkezésre álló 1,7 milliárd eurós kohéziós pályázati keretből.

A cég szerint a program "hasznos megalapozója lehet" az IMF/EU-tárgyalásoknak is, "ha azok elkezdődnek".

A Barclays Capital londoni elemzői ugyanakkor azt is kiemelték hétfői kommentárjukban, hogy a konvergenciaprogram az EU túlzottdeficit-eljárásához kapcsolódik, és közvetlenül nem része az IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló tárgyalások elkezdéséhez szükséges feltételeknek.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemzőcég közgazdászainak hétfői elemzése szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 által felvázolt rövid távú makropálya "többé-kevésbé reálisnak tűnik", legalábbis ami a GDP-növekedést illeti. A ház szerint a 2012-re és 2013-ra szóló hiány-előrejelzések is "tarthatónak tűnnek" abban az esetben, ha a tervben foglalt intézkedéseket végrehajtják.

A 4cast elemzői is közölték ugyanakkor, hogy látnak "jelentős" végrehajtási kockázatokat. Megfogalmazásuk szerint "az első Széll Kálmán-terv részleges és lassú ütemű végrehajtása is arra vall, hogy indokolt az óvatosság".

A 4cast szakértői másrészről azonban szintén úgy értékelték, hogy a tervezet elégséges lehet a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez és a kohéziós támogatások részleges felfüggesztésének elkerüléséhez.

A program rövid távon, költségvetési értelemben előrelépést jelent, bár ahhoz önmagában valószínűleg nem lesz elég, hogy eloszlassa a kibocsátási potenciállal és az adósságdinamika fenntarthatóságával kapcsolatos középtávú piaci aggályokat - vélekedtek a 4cast elemzői.

A ház szakértői szerint a jelenlegi külső környezetben egyedül a Széll Kálmán Terv 2.0 várhatóan ahhoz sem ad elégséges támogatást, hogy a kormány fenntartható kamatszint mellett értékesíthessen eurokötvényt a nemzetközi adósságpiacon, ezért a 4cast elemzői változatlanul szükségesnek tartják az IMF/EU-programot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×