eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: Magyar sikertörténet a Richter

Magyar sikertörténetnek nevezte a miniszterelnök a Richter Gedeon vállalat történetét a gyógyszeripari cég új biotechnológiai üzemének felavatásán, Debrecenben.

A mindent túlélő, minden csapás után sikeresen újrakezdő Richter történetében megmutatkozik a magyarság története, annak a tehetséges, képzett, leleményes, szorgalmas és kitartó embernek a története, aki eléri célját, bebizonyítja igazát és maradandót alkot - mondta ünnepi beszédében Orbán Viktor.

"Ebben a történetben rejlik Magyarország megújulásának és eljövendő gazdasági sikereinek a titka. Ezek vagyunk mi, amikor magunkra hallgatunk, és nem másokra, amikor nem adjuk fel, amikor mindig újrakezdjük" - fogalmazott a kormányfő.

Az országban zajló fejlesztések annak a jelei, hogy működik a magyarok életösztöne, és ha lassan, nehezen is, de "kezdünk kilábalni a múlt kudarcaiból, kezdünk magunkra találni" - hangsúlyozta.

Ennek ellenére - folytatta - nincs kétsége afelől, hogy "sokan próbálnak majd még visszarántani, sokan fogják leszólni a megszülető eredményeket, (...) lesznek fanyalgók is, akiknek sosincs eléggé teli a pohár, de ők is látni fogják - sőt talán a szívük mélyén már most is tudják -, hogy Magyarország fokozatosan a jó kerékvágásba kerül, és visszatér oda, ahová természete szerint is tartozik, vagyis a győztesek táborába".

A miniszterelnök szerint minden beruházás azt üzeni: Magyarország halad előre, a magyar vállalkozók pedig megértették, hogy új időszámítás kezdődött a világban, ugyanis "a spekulációk világának leáldozott", és most azoknak az ideje jön el, akik munkából akarnak élni. Ismét számít a józan ész szava, amely mindig arra tanított, hogy a szakértelem és a szorgalom együtt képes jólétet teremteni, akármilyen is a politikai rendszer - vélekedett.

Beszédében a Richtert egy olyan nagyvállalatnak nevezte, amely a saját tengelye körül forog, vagyis független. Hangsúlyozta, kormánya is éppen olyan Magyarországot akar teremteni, amely a saját tengelye körül forog.

Orbán Viktor - mint mondta - biztos abban, hogy a magyarországi cégek fejlesztései mögött az a felismerés húzódik meg, hogy Magyarország az egyik legversenyképesebb országgá alakul át a közép-európai régióban, amely szintén felértékelődőben van. "Ha nem hagyjuk magunkat letéríteni és lebeszélni a magunk útjáról, ha kihasználjuk azt a lehetőséget, hogy a térség szerepe a kontinensen és az egész világon éppen felértékelődik, akkor az előttünk álló öt-tíz esztendő a közép-európai régió megerősödését és felemelkedését fogja elhozni" - zárta szavait a kormányfő.

A 25 milliárd forint beruházással épült debreceni biotechnológiai üzemben először emlőssejtek felhasználásával klinikai vizsgálathoz szükséges mintákat, majd 2014-től humán betegségek kezelésére szolgáló, biológiai módszerekkel előállított gyógyszereket, rákellenes és krónikus gyulladások elleni fehérjéket és antitesteket gyártanak.

Bogsch Erik vezérigazgató az avatáson utalt arra, hogy a 2008-ben kezdődött zöldmezős beruházás összességében mintegy 25 milliárd forintba került és 120 új munkahelyet teremt.

A magyar tulajdonban lévő, ötezer dolgozót foglalkoztató gyógyszeripari cég árbevétele tavaly először haladta meg az egymilliárd eurót - ismertette a vezérigazgató megjegyezve: az elmúlt években 214 milliárd forintot költöttek beruházásra, a cég tőzsdei értéke pedig az 1994-es 30 milliárd forintról 2011-re meghúszszorozódott, 637 milliárd forintra nőtt.

A Richter eddig privatizált részéből sokkal több folyt be az államnak, mint az összes többi gyógyszergyári privatizációból - jegyezte meg Bogsch Erik, aki kulcskérdésnek nevezte, hogy a Richter az egyetlen olyan gyógyszergyár, ahol nincs szakmai befektető, a döntések Magyarországon, a magyar érdekek figyelembe vételével születnek.

Elmondta azt is, hogy a cég ezer fős magyarországi kutató-fejlesztő bázissal rendelkezik, 30 egyetemmel és akadémiai kutatóhellyel áll kapcsolatban.

A debreceni biotechnológiai üzem megfelelő infrastruktúrával ellátott, könnyen megközelíthető ipari övezetben, kormányzati támogatással valósult meg. A Richter a beruházás megvalósításához egyedi kormánydöntés keretében 1,384 milliárd forint állami támogatást kapott, amely összeg teljes körű folyósítása 2012. december 31-ig bezárólag megtörténik.

A 25 milliárd forintos beruházás fokozza az észak-alföldi régió regionális versenyképességét. A minimális környezetterheléssel működő üzemben kezdetben klinikai vizsgálathoz szükséges mintákat fognak előállítani. A piacon is megjelenő, rendkívül magas hozzáadott szellemi és technológiai értékkel bíró termékek gyártása előreláthatóan 2014-ben kezdődik. Ezek a gyógyszerek bioreaktorokban tenyésztett emlőssejtek fehérje termékei, például rákellenes és krónikus gyulladások elleni antitestek - ismertette a vezérigazgató.

"A Richter stratégiai célja egy olyan komplex és versenyképes biotechnológiai termékvonal létrehozása, amelynek segítségével magas hozzáadott értéket képviselő készítményekkel bővítheti termékportfólióját. A debreceni üzemmel versenyképessé vált a biotechnológiai gyártás, ami a magyar biotechnológiai stratégia megvalósítását is elősegíti és hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez is" - mutatott rá a beruházás jelentőségére Bogsch Erik.

Megjegyezte, hogy az üzem megfelel a legmodernebb nemzetközi gyógyszergyártással kapcsolatos minőségi, biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírásoknak. A beruházással 120 új munkahelyet hozott létre a Richter magasan kvalifikált szakemberek számára, akik felkészítése évekkel ezelőtt megkezdődött a Debreceni Egyetemmel közösen.

Bogsch Erik hozzátette: a gyógyszeriparban a hagyományos innovációs lehetőségek beszűkülése, az egyre erősebb generikus verseny abba az irányba mutatnak, hogy a hosszú távon gondolkodó vállalatok számára létkérdés az olyan új területeken való jelenlét, mint a biotechnológia. A Richter több mint negyven éve alkalmaz biotechnológiai eljárásokat. Mind a fejlesztésben, mind a gyártásban komoly tradíciókkal és szakembergárdával rendelkezik, a régió legjelentősebb vállalati innovációs bázisa. A társaság a régióban a legtöbbet - árbevételének átlagosan 10 százalékát - fordít K+F-re, 2011-ben 28,7 milliárd forintot.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere az avatás kapcsán elmondta: Debrecen 1998-ben elhatározta, hogy a magas hozzáadott értéket képviselő ipart és szolgáltatást támogatja, s célul tűzte ki: "Debrecen legyen a magyar magas hozzáadott értékű ipar és szolgáltatás fellegvára". A Richter beruházása ilyen - tette hozzá a polgármester megjegyezve, hogy a Határ úti ipari parkban, ahol a Richter felépítette az üzemét, a beruházások zöme magas hozzáadott értéket képvisel.

Az elmúlt három évben háromezer munkahely jött létre ebben a szférában Debrecenben - fűzte hozzá Kósa Lajos.

A város egyébként az elmúlt tíz évben a technológiai iparból származó 10 milliárd forint bevételéből 1,6 milliárddal támogatta a magas hozzáadott értéket képviselő cégeket - mutatott rá a városvezető.

Kósa Lajos egyébként - csakúgy, mint korábban Bogsch Erik - köszönetet mondott a Debreceni Egyetemnek, mert mint fogalmazott ezek a fejlesztések az egyetem szakmai háttere nélkül nem valósulhattak volna meg Debrecenben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×