Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Küldjük a konvergencia programot Brüsszelbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hét elején küldi el a konvergencia programot Brüsszelbe a kormány - jelentette be Matolcsy György Nemzetgazdasági miniszter egy rendezvényen. Arról is beszélt, hogy államilag segített alternatív pénzügyi finanszírozási rendszer létrehozására van szükség.

A jövő hét elején küldjük el a Széll Kálmán-terv második változatát és a konvergencia programot Brüsszelbe - jelentette be Matolcsy György a KAVOSZ rendezvényén. A nemzetgazdasági miniszter szerint ezek bizonyítják majd, hogy a kormány sikeresen befejezi a költségvetési konszolidációt - innentől kezdve három százalék alatt marad az államháztartási hiány.

A miniszter szerint ezen a területen trendforduló volt tavaly, de a pénzügyi konszolidációnak még az elején tartanak.

Matolcsy György arról beszélt, hogy olyan gazdasági környezetben végzik el a konszolidációt, amikor nincs pénz a gazdaságban. Azt mondta, új finanszírozási rendszert kell kiépíteni.

A Széchenyi Kártya Programot - amellyel 1000 milliárd forintnál több hitelt helyeztek ki az elmúlt 10 évben - sikertörténetnek nevezte. Eljátszott a gondolattal, mi lett volna, ha az előző időszakban másmilyen a gazdaságpolitika. Bírálta az előző kormányokat, amelyek szerinte rosszul költötték el az uniós pénzt.

Úgy vélte, a 2004-es uniós csatlakozás után megnyíló történelmi esélyt nem tudta kihasználni Magyarország.

A Vállalkozók és Munkáltatók országos szövetségének elnöke, Demján Sándor kiegyezést sürgetett a bankokkal. Szerinte a jövőben a termelő beruházásokat kell támogatni, akár nulla kamatozású hitellel is.