eur:
393.71
usd:
368.78
bux:
65994.38
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gyévai: Nincs írásos lista a hiteltárgyalások feltételeiről

Magyarországnak sem feltétlenül lenne jó az, ha pontokba szedett, írásos lista lenne arról, milyen feltételeket támaszt az Európai Bizottság a hiteltárgyalások megkezdéséről - véli a BruxInfo szakértője. Gyévai Zoltán azt is leszögezte: a szakértők bizonyosan ismerik a feltételeket, hiszen napi szintű kapcsolatban vannak az uniós illetékesekkel.

Pontokba szedett, konkrét lista nem létezik, sohasem létezett, de megvan az értelme annak, hogy az Európai Bizottság miért nem állított össze ilyen listát a feltételekről a hiteltárgyalások megkezdéséhez - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo szakértője.

Gyévai Zoltán szerint a listát pontról pontra, lelkiismeretesen teljesíteni kellene, hiszen az Európai Parlament is figyelheti a teljesülést, ezzel pedig lemondanának arról a rugalmasságról, amit az ilyen típusú tárgyalások megkövetelnek. A másik oldal pedig az, hogy ha nincs lista, akkor a Bizottság időtlen időkig húzhatja a feltételek teljesülését és változtathatja a pontokat - tette hozzá.

A szakértő szerint konkrét és általános elvárások is vannak egyszerre, például a jegybanktörvénnyel kapcsolatos elég konkrétnak nevezhető, emellett általános elvek is léteznek.

Ha jogi szinten folyik az egyeztetés, akkor mindkét félnek ismerni kell a feltételeket, mert napi szinten kapcsolatban vannak, vagyis pontosan tudni lehet, hogy Brüsszelnek mi nem tetszik - hangsúlyozta Gyévai Zoltán. Hozzátette: lassan elérünk arra a pontra, amikor egyik oldalnak sem érdeke már tovább húzni a folyamatot, mert több fájdalommal jár, mint amennyi előny származhatna a hiteltárgyalások elkezdéséből -

A témáról szerda este 8 órakor, a Brüsszeli hétben részletesen is szó lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×