Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyévai: Nincs írásos lista a hiteltárgyalások feltételeiről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországnak sem feltétlenül lenne jó az, ha pontokba szedett, írásos lista lenne arról, milyen feltételeket támaszt az Európai Bizottság a hiteltárgyalások megkezdéséről - véli a BruxInfo szakértője. Gyévai Zoltán azt is leszögezte: a szakértők bizonyosan ismerik a feltételeket, hiszen napi szintű kapcsolatban vannak az uniós illetékesekkel.

Pontokba szedett, konkrét lista nem létezik, sohasem létezett, de megvan az értelme annak, hogy az Európai Bizottság miért nem állított össze ilyen listát a feltételekről a hiteltárgyalások megkezdéséhez - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo szakértője.

Gyévai Zoltán szerint a listát pontról pontra, lelkiismeretesen teljesíteni kellene, hiszen az Európai Parlament is figyelheti a teljesülést, ezzel pedig lemondanának arról a rugalmasságról, amit az ilyen típusú tárgyalások megkövetelnek. A másik oldal pedig az, hogy ha nincs lista, akkor a Bizottság időtlen időkig húzhatja a feltételek teljesülését és változtathatja a pontokat - tette hozzá.

A szakértő szerint konkrét és általános elvárások is vannak egyszerre, például a jegybanktörvénnyel kapcsolatos elég konkrétnak nevezhető, emellett általános elvek is léteznek.

Ha jogi szinten folyik az egyeztetés, akkor mindkét félnek ismerni kell a feltételeket, mert napi szinten kapcsolatban vannak, vagyis pontosan tudni lehet, hogy Brüsszelnek mi nem tetszik - hangsúlyozta Gyévai Zoltán. Hozzátette: lassan elérünk arra a pontra, amikor egyik oldalnak sem érdeke már tovább húzni a folyamatot, mert több fájdalommal jár, mint amennyi előny származhatna a hiteltárgyalások elkezdéséből -

A témáról szerda este 8 órakor, a Brüsszeli hétben részletesen is szó lesz.