eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

IMF: stagnálni fog idén a magyar gazdaság

Idén nulla százalékos gazdasági növekedést, azaz stagnálást vár Magyarországon, jövőre pedig 1,8 százalékos növekedést jósol a Nemzetközi Valutaalap a kedden megjelent tavaszi Világgazdasági Kitekintésében (World Economic Outlook).

A legutóbbi, tavaly szeptemberben megjelent őszi kitekintésében még 1,7 százalékos GDP-többletet valószínűsített az IMF erre az évre. Jövő évi előrejelzést most közölt először a nemzetközi szervezet.

A kilátás jelentős rosszabbodását alapjában azzal magyarázta a szervezet, hogy tavaly szeptember óta "drámai változások voltak a világgazdaságban", Európában nagyon lelassult a növekedés, és a térség sok gazdasága közel jár a recesszióhoz vagy már lejtőn is van. Az egész világon csak fokozatos erősödés várható, és a negatív kockázatok továbbra is nagyok - írták az IMF elemzői. Szerintük Magyarországnak tartós költségvetési kiigazításra van szüksége, és megjegyezték, hogy a magyar szuverén adósság piaci biztosítási jegyzései (CDS) különösen magasak.

A magyar hazai össztermék (GDP) tavalyi növekedését most 1,7 százalékra tette az IMF, csakúgy, mint korábban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly ősszel 1,8 százalékot valószínűsített a nemzetközi szervezet 2011-re.

Az IMF szerint az évi átlagos infláció tavaly 3,9 százalékos volt Magyarországon - ez is azonos a KSH adatával -, ebben az évben 5,2 százalékos, jövőre 3,5 százalékos inflációra számít a szervezet. Az őszi IMF-előrejelzés 3,7 százalékos volt tavalyra és 3,0 százalékos idénre.

Az évi átlagos munkanélküliség az IMF szerint 11,0 százalékos volt tavaly - a KSH 10,9 százalékot mért -, idén pedig 11,5 százalékos, jövőre 11,0 százalékos lehet az állástalanság évi átlagban az IMF várakozása szerint. Õsszel 11,3 százalékos munkanélküliséget valószínűsített a szervezet 2011-re és 11,0 százalékosat erre az évre.

A folyó fizetési mérleg többlete az IMF szerint tavaly a GDP 1,6 százaléka volt, idén 3,3 százalékos, jövőre 1,2 százalékos többletre számít a szervezet. Õszi előrejelzésben a tavalyi többletet a GDP 2,0 százalékára, az ideit a GDP 1,5 százalékára tette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×